Фестивалът Мартенски музикални дни са е в разгара си -

...
Фестивалът Мартенски музикални дни са е в разгара си -
Коментари Харесай

Пианистът Симон Трпчески: В Русе си бях като у дома!

Фестивалът " Мартенски музикални дни " са е в разгара си - в Русе се организират чудесни музикални събития с присъединяване на наши и непознати изявени реализатори. 

Откриването на 11 март беше с концерт на Русенската филхармония. На диригентския пулт беше маестро Емил Табаков, а солист в Концерт за пиано и оркестър от Морис Равел беше Симон Трпчески - най-ярката звезда на класическата музика от Северна Македония, може би най-успешният балкански пианист на международната сцена сега, който работи с влиятелните оркестри и най-големите диригенти на нашето време. 

Трпчески е изключително издирван в Лондон, където стартира преди години стремглавата му кариера, а Кралското филхармонично общество го награждава с наградата за млад музикант през 2003. Уважават го и оттатък Океана - неотдавна свири в дуо с Максим Венгеров в Карнеги хол - Ню Йорк. Дни преди да свири в Русе, взе участие в отбор на сцената в Уигмор хол - Лондон, а концертът беше излъчен директно по Би Би Си Радио 3. В същия камерен състав беше и българският виолончелист Александър Сомов, с който Симон Трпчески поддържа близко другарство. 

През 2011 година Трпчески стана първият музикант, притежател на купата „ Национален актьор на Македония “, награден е и с президентския медал.

При първото си идване у нас през 2014 г, още веднъж по покана на Емил Табаков, той солира на Радиооркестъра. Отзивите бяха блестящи. Второто му посещение беше за осъществяването на Тройния концерт от Бетовен със Софийската филхармония. Сега Симон Трпчески наелектризира залата на Доходното здание в Русе, на концерта по откриването на фестивала " Мартенски музикални дни ". След Концерт за пиано и оркестър от Равел последваха и два биса, единият от които той извърши дружно с конертмайсторката на русенския оркестър Смиляна Лозанова.

Своите страсти от това фестивално присъединяване фамозният пианист сподели в изявление за предаването „ Алегро виваче “ по „ Хоризонт “. Чуйте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР