Ферми, в които не се отглеждат животни, получавали субсидии, разкриха

...
Ферми, в които не се отглеждат животни, получавали субсидии, разкриха
Коментари Харесай

Ферми без животни, вземали субсидии и пасища, разкриха в Хас...

Ферми, в които не се отглеждат животни, получавали дотации, разкриха инспекции на БАБХ в Любимешко и Свиленград.

Проверките са осъществени откакто регионалният шеф на Хасково инж. Минко Ангелов е бил сезиран, че животните в тези обекти не съществуват действително, само че са регистрирани в осведомителната система на БАБХ ВетИС и се употребяват при подаване на заявки пред Община Любимец за систематизиране на мери и пасища от Общинския аграрен фонд. По този метод притежателите или ползвателите на животновъдните обекти, представяйки погрешни данни, печелят с преимущество правото да употребяват обшински пасища, мери и ливади, и биват непозволено финансово подпомагани посредством дотации от Държавен фонд „ Земеделие “ (ДФЗ). По този метод се ощетяват както други действителни аграрни стопани, по този начин и националния и европейския бюджет.

Със заповед изпълнителният шеф на БАБХ е наредил осъществяване на инспекции по подготвеност. От направения отчет е видно, че са установени редица нарушавания на ЗВД и Наредба №44 от 20.04.2006 година за ветеринарномедицинските условия към животновъдните обекти. От събраните данни излиза наяве, че в четири от обектите виновните лица са свързани и са съпрузи.

В три от обектите е открита физическа липса на стотици животни, както и следи от пребиваването им. Към датата на инспекциите обаче, животните са вписани във ВетИС. Открити са и голям брой несъответствия по отношение на условията за развъждане на селскостопански животни, липса на паспорти на говедата, липса на дезинфекционни площадки, разнообразни GPS координати и други

В обект в с. Йерусалимово липсват 139 говеда, които попадат в осведомителната система. В друга плантация в същото село към момента са вписани 77 броя говеда, които физически липсват.

В с. Лисово не е открито съществуване на животни. Покривът на постройката и част от оградата и стените са разрушени. В обекта липсват поилки и хранилки и е видно, че там скоро не са били отглеждани животни. Пълномощникът на виновното лице на обекта попълня декларация, в която заявява, че към дата 07.10.2021 година там не се отглеждат никакви животни, само че при направена информация в ИИС на БАБХ ВетИС са налични 98 броя говеда. На виновните лица на животновъдните обекти са формирани наставления.

Два от петте проверявани обекта са неактивни, сподели още инспекцията.

На отговорните лица, отговарящи за осъществяване на формален надзор на посочените животновъдни обекти, ще бъде потърсена дисциплинарна отговорност, споделиха от регионална администрация.

Докладът с констатациите е изпратен до основния прокурор, заместник-министъра на земеделието, храните и горите, изпълнителния шеф на Държавен фонд „ Земеделие “, Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи Хасково и ръководителя на инспектората на МЗХГ.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР