Фермери от Източните Родопи излязоха на протест край Кърджали заради

...
Фермери от Източните Родопи излязоха на протест край Кърджали заради
Коментари Харесай

Фермери на протест заради ниските изкупни цени на млякото

Фермери от Източните Родопи излязоха на митинг край Кърджали поради ниски изкупни цени на млякото и неизплащане на дотации.

Стопаните желаеха оставката на министъра на земеделието Румен Порожанов. Производителите се заканиха да реалокират митинга си в София, в случай че до 29 януари настояванията не бъдат изпълнени, предава БНР.

Освен оставката на земеделския министър и анулация на Наредба 3, фермерите желаеха и уеднаквяване на дотациите с тези в останалите страни-членки на Европейския съюз. За образец показаха, че в прилежаща Румъния дотацията за едно животно е 460 евро, а в България 250 лв.. Според стопаните, отглеждането на животни в Родопите умира точно поради неналичието на дотации.

Фермерите не могат да ги получат, тъй като не могат да потвърдят предаденото количество мляко съгласно наредбата. Разказаха, че една крава в планината би трябвало да дава, съгласно тази разпоредба, по звук и половина мляко годишно, само че това не можело да се случи. Фермерите имат проблеми и с изкупуването на млякото, тъй като мандрите не им приемали стоката с претекста, че складовете са цялостни със сирене и кашкавал.

Фермерите оповестиха, че ще стачкуват всеки ден до осъществяване на настояванията им и дадоха период до 29 януари, след което ще трансферират митинга си в София. Протестиращите потеглиха да блокират интернационалния път за Гърция, само че полицията ги спря. Водят се договаряния с присъстващите там служители на реда.c

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР