Фентанилът е 50 % по-мощен от хероина и 100 %

...
Фентанилът е 50 % по-мощен от хероина и 100 %
Коментари Харесай

Разследване на Lupa.bg: Бумът на фентанила заради контрола върху опиума от талибаните?

Фентанилът е 50 % по-мощен от хероина и 100 % от морфина. Той елементарно се създава от наркодилъри и по тази причина е допустимо да измести хероина. Съществува догадка, че талибаните са лимитирали производството на опиат и по тази причина са намалели доставките на хероин. Това изясни пред Lupa.bg Тихомир Безлов, основен специалист по Програма „ Сигурност ” в Центъра за проучвания на демокрацията.



Според него смъртните случаи след приложимост на фентанил зачестяват поради предозиране. Потребителят надвишава дозата си, което може да се окаже съдбовно. 

" Има доста деривати на фентанила. Руснаците използваха карфентанил при офанзивата в театъра през 2002 година Тогава чеченски терористи взеха за заложници над 900 души в театъра на ул. " Дубровка " в Москва, където се играеше мюзикълът " Норд-Ост ", напомни специалистът.

Карфентанилът е извънредно мощен - капацитетът му е към 10,000 XNUMX пъти по-голям от този на морфина и към 100 пъти по-голям от този на фентанила, " означи Тихомир Безлов.

Във Варна де усилват случаите на наркозависими, които са умряли от примес на хероин с фентанил. Неофициална информация сочи, че за седмица 10 индивида са умрели в морската столица от свръхдоза. От Министерство на вътрешните работи оповестиха, че фентанилът е засечен на пазара преди към 2 месеца, като преди 2 седмици е имало арестувани разпространители.

За казуса с фентанила заприказва и министър председателят Николай Денков. „ Има нов тип синтетичен опиат, който е 100 пъти по-активен от хероина и се популяризира посредством разбъркване с други опиати. Вече се е появил и в България, откакто имаше разпространяване първо в Съединени американски щати, а по-късно и в Западна Европа. Обсъдихме тематиката с вътрешния министър и от тази седмица сътворяваме нов координационен механизъм, чийто фокус ще бъде вносът, проведената престъпност и разпространяването на опиати, с цел да се опитаме да се преборим с този голям проблем ”.

Фокусът на новия механизъм ще бъде върху огромните вносители и разпространители на дрога. „ Идеята е този координационен механизъм е да добавя работата на Националния съвет по наркотични субстанции, който има доста функционалности, само че няма специфичен фокус върху тази активност. Основните задания ще се координират от Министерство на вътрешните работи ”, съобщи още Денков.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР