Фемтосекундният лазер направи революция в кератопластикатаКератопластиката (трансплантация на роговица на

...
Фемтосекундният лазер направи революция в кератопластикатаКератопластиката (трансплантация на роговица на
Коментари Харесай

Нова техника улеснява очните операции

Фемтосекундният лазер направи гражданска война в кератопластиката
Кератопластиката (трансплантация на роговица на окото от трупен донор) е една от най-старите трансплантации в човешкия организъм. В последните 5-6 години бяха въведени нови техники, които трансформираха радикално резултатите от тази хирургия.

Технологията, която направи гражданска война, беше въвеждането на фемтосекунден лазер. Той разрешава извънредно точно изрязване и на донорната, и на реципиентната роговица. Използва се нова геометрия на разреза, което обезпечава атравматичност и доста по-бърза зрителна рехабилитация.

Тези и други новости заяви доктор Веселин Даскалов, шеф на СОБАЛ “Пентаграм ”, по време на завършилата наскоро Национална офталмологична конференция “Постижения и вероятности в офталмологията ”. Болницата е една от първите на Балканския полуостров, която включи фемтосекундния лазер в оперативната намеса по трансплантация на роговица от 2015 година “За страдание тази процедура към момента е недостъпна за част от пациентите, защото е много скъпа и не се раимбурсира от НЗОК, само че резултатите, които реализираме с нея, са впечатляващи ”, споделя доктор Даскалов.

Лечението на катаракта с фемтосекунден лазер беше друга от застъпените на конференцията тематики. Въпреки че в България фемтосекунден лазер за лекуване на катаракта има единствено на 6 места, наклонността е неговото приложение да се усилва, защото хирургията е по-добра, по-предвидима, с по-добри функционални резултати след интервенцията и по-малко постоперативни затруднения. Управляваната от доктор Даскалов болница е единствената в страната и района, разполагаща с последно потомство фемтосекунден лазер, който може да се употребява по едно и също време и за лекуване на катаракта, и за кератопластика.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР