Федералният съдия няма да блокира Medicare да договаря цените на лекарствата

...
Съдия от федералния съд в Охайо отхвърли в петък опит
Коментари Харесай

Съдия от федералния съд в Охайо отхвърли в петък опит на Търговската камара на САЩ незабавно да спре прилагането от страна на администрацията на Байдън на новата програма на Medicare за преговори за цените на лекарствата.

Решението беше първият път, когато федерален съд се произнесе по многобройните дела, заведени срещу противоречивата програма.

Камарата заведе дело през юни с аргумента, че разрешаването на Medicare да договаря цените на лекарствата е противоконституционно по няколко причини. След това поиска предварителна забрана за спиране на програмата до 1 октомври, когато производителите на лекарства трябва да се съгласят да участват в програмата.

„Що се отнася до искането на ищците за предварителна забрана, те не са показали нито голяма вероятност за успех, нито непоправима вреда“, пише съдия Майкъл Нюман от Окръжния съд на САЩ за Южния окръг на Охайо, в Дейтън.

„Всякаква икономическа вреда – която сама по себе си е недостатъчна, за да удовлетвори тази част от предварителния анализ на разпореждането – няма да настъпи с години в бъдеще“, пише Нюман в становището си.

Освен това Нюман пише, че участието в Medicare е доброволно.

„По този начин евентуалната „максимална справедлива цена“ на Програмата не може да се счита за конфискувана, тъй като производителите на фармацевтични продукти, които не желаят да участват в Програмата, имат възможността – практична или не – да се откажат изцяло от Medicare“, пише Нюман, назначен от Тръмп, на програмата за договаряне на цените на лекарствата. „Тъй като няма конституционно право (или изискване) за участие в бизнес с правителството, последиците от това участие не могат да се считат за конституционно нарушение.“

Съдията обаче също отхвърли предложението на правителството за прекратяване на делото.

Камарата не върна веднага искане за коментар. Засега той е единственият ищец, поискал предварителна мярка за неотклонение.

Администрацията на Байдън аплодира решението.

„Днешното решение от Южния окръг на Охайо потвърждава, че Medicare ще продължи напред с преговорите за по-ниски цени за милиони възрастни хора“, каза в изявление прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер. „И администрацията на Байдън-Харис няма да спре да се бори за това, което знаем, че е вярно: че нищо в Конституцията не забранява на Medicare да преговаря за цените на лекарствата.“

Историческата нова сила на Medicare

Законът за намаляване на инфлацията, който демократите в Конгреса приеха миналото лято, изпълни дългогодишната цел на партията да позволи на Medicare да договаря цените на някои скъпи лекарства, закупени в аптеките и прилагани в лекарските кабинети.

Администрацията на Байдън разкри в края на август имената на първите 10 лекарства, които са предмет на преговори за цените. Те са: Eliquis, Jardiance, Xarelto, Januvia, Farxiga, Entresto, Enbrel, Imbruvica и Stelara, както и Fiasp и някои други инсулини, произведени от Novo Nordisk, включително NovoLog.

Лекарствата лекуват сърдечни заболявания, някои видове рак, диабет и автоимунни заболявания, наред с други състояния.

Центровете за услуги на Medicare и Medicaid и производителите на лекарства ще прекарат следващата година в преговори за цените на лекарствата, а агенцията ще публикува договорените максимални справедливи цени до 1 септември 2024 г. Договорените цени влизат в сила през 2026 г.

След този първоначален кръг секретарят на Министерството на здравеопазването и човешките услуги може да договори още 15 лекарства за 2027 г. и отново за 2028 г. Броят нараства до 20 лекарства годишно за 2029 г. и след това.

Ако производителите на лекарства не се съобразят с процеса, те ще трябва да платят акциз до 95% от продажбите на лекарствата в САЩ или да изтеглят всичките си продукти от пазарите на Medicare и Medicaid. Фармацевтичната индустрия твърди, че истинската санкция може да достигне 1900% от продажбите.

Производителите на лекарства съдят

Производителите и индустриалните групи обаче се надяват да спрат преговорния процес, завеждайки множество дела във федералните съдилища в САЩ. Всеки от тях твърди, че програмата е противоконституционна по различни начини.

Сред аргументите са, че програмата нарушава клаузата за „приемане“ на Петата поправка, защото позволява на Medicare да получи патентовани лекарства на производителите, които са частна собственост, без да плаща справедлива пазарна стойност под заплахата от сериозни санкции.

Плюс това, процесът на преговори нарушава Първата поправка, казват претендентите, защото принуждава производителите да заявяват, че са съгласни с цената, която правителството е продиктувала и че тя е справедлива.

Друг аргумент е, че процесът нарушава Осмата поправка, като налага прекомерна глоба, ако производителите на лекарства откажат да преговарят и да продължат да продават своите продукти на пазара на Medicare.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР