Федералният резерв обяви официално след края на двудневното съвещание на

...
Федералният резерв обяви официално след края на двудневното съвещание на
Коментари Харесай

ФЕД обяви война на инфлацията

Федералният запас разгласи публично след края на двудневното заседание на паричния комитет на 25 и 26 януари, че евентуално ще увеличи лихвените проценти през март и удостовери проектите си да завърши с покупките на облигации и на агентски дълг през същия месец. Това, съгласно шефа на американската централна банка Джеръм Пауъл, ще е верният метод за усмиряване на инфлацията и изискванията са подобаващи за сходен метод.

На обичайна конференция за публицисти Пауъл уточни също, че ще последват още лихвени нараствания и възможна редукция на активите в салдото на американската централна банка, в случай че е належащо. Централните банкери ще седят деликатно с каква скорост пада инфлацията към целевите 2% годишно от сегашните 7% - най-високата стойност от 80-е години на предишния век. 

Засега към момента остават много неясноти, в това число за броя на лихвените покачвания или за скоростта, с която Федералният запас ще редуцира големия си баланс. Пауъл обаче бе безапелационен по един основен пункт: че инфлацията е висока и евентуално ще продължи да нараства, заради което централните банкери възнамеряват да лимитират кредитирането и да сложат завършек на изключителната поддръжка за стопанската система, целяща да компенсира вредите, нанесени от пандемията от ковид. 

Шефът на Федералния запас е уверен, че сега има задоволително благоприятни условия за покачване на лихвените проценти без това да заплашва пазара на труда или да забавя възобновяване на стопанската система.

Американските парични стратези са съгласували и набор от правила за " доста съкращаване " на размера на банковите активи. Те ще свиват вложенията " преди всичко "  като лимитират количеството на главниците от книжата на падеж, които ще влагат наново всеки месец. Този проект ще влезе в деяние след покачването на лихвените проценти, без да се залага съответна дата. Междувременно, салдото на Федералния запас освен че ще бъде " втален ", само че ще се преориентира от обезпечени с ипотеки скъпи бумаги към ДЦК, " с което ще се минимизира резултата на тези инвестиции върху кредитирането на другите икономически браншове ", разгласи публично централната банка. 

Резултатът от непривично безапелационния звук на Федералния запас беше следващ трус на финансовите пазари: борсовият показател S&P 500 заличи извоюваните 2% по време на най-мощния си за последните две години низходящ поврат. От началото на годината от пазарната оценка на борсовите показатели са заличени към 5 трлн. щ. $ в хода на напъните на търговците да предвиждат броя на лихвените нараствания през тази година. 

Доходността на двегодишните щатски ДЦК регистрира най-високия си еднодневен скок от март 2020-а от 13 базови пункта - до 1.15%, което е най-силната котировка от февруари 2020-а. Възвръщаемостта на базовите десетгодишни американски облигации пък се увеличи с 8 точки и завърши комерсиалната си сесия на 26 януари на 1.85 %. 

Щатският $ нарастна до съвсем 1.12 за едно евро в ранното утро на 27 януари, а доларовият показател, който следи придвижването на зелените пари към шест съществени валутни съперници, се изкачи до 96.64 пункта.

Пазарните играчи, които бяха вкарали в цените на финансовите активи три покачвания на щатските лихви през тази година, към този момент приготвят почвата за четири.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР