Федералният резерв на САЩ увеличи основната лихва с 0,25 процентни

...
Федералният резерв на САЩ увеличи основната лихва с 0,25 процентни
Коментари Харесай

Американската централна банка увеличи лихвата въпреки банковите сътресения

Федералният запас на Съединени американски щати усили главната рента с 0,25 процентни пункта, оповестиха международните организации късно в сряда. Увеличението е по-малко от покачването с 0,5 базисни пункта, което президентът на Управлението за федерален запас Джером Пауъл беше декларирал по-рано през февруари.

То идва седмици след, който беше породен частично от високите лихвени проценти.

В сряда Джером Пауъл дефинира банковата система в страната като " здрава и устойчива " и сподели, че задачата на нарастването на главната рента е да се овладее високата инфлация.

" Вложителите би трябвало да знаят, че техните депозити са сигурни ", сподели Пауъл.

" Процесът за намаление на инфлацията до 2% има да извърви дълъг път, който евентуално ще бъде неравномерен ", предизвести обаче той.

По-високите лихвени проценти значат, че разноските за закупуване на дом и вземането на заеми, да вземем за пример, се усилват. Правейки тези действия по-скъпи, Федералният запас чака търсенето да спадне, което в последна сметка да докара и до понижаване на цените.

Повишаването на лихвите в сряда е деветото подред. Очаква се то да качи главния лихвен % до 4,75%-5% по отношение на съвсем нула % преди година, което е най-високото равнище от 2007 година насам.

То идва на фона на опасения за банковата непоклатимост в Съединени американски щати след банкрута на банките Силикън Вали Банк и Сигничър Банк по-рано този месец. Властите по света споделиха, че не считат, че банкрутите заплашват общата финансова непоклатимост и по тази причина не би трябвало да отклонят вниманието от напъните за преодоляване на инфлацията.

Миналата седмица Европейската централна банка увеличи главния си лихвен % с 0,5 процентни пункта. Очаква се Банката на Англия също да вземе решение в четвъртък.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР