Федералната служба за сигурност на Руската федерация е осуетила дейността

...
Федералната служба за сигурност на Руската федерация е осуетила дейността
Коментари Харесай

Българин е арестуван за опит за убийство на губернатора на Крим

Федералната работа за сигурност на Руската федерация е осуетила активността на мрежа от сътрудници на Главното разследващо ръководство на Министерството на защитата на Украйна, които са възнамерявали да извършат серия от диверсионни и терористични актове в Крим, заяви ФСБ на формалния си уебсайт, представена от БГНЕС.

Мишени на атентаторите са били губернаторът на Крим Сергей Аксьонов, кметът на Ялта Янина Павленко, както и транспортната инфраструктура на полуострова. Сред арестуваните има и българин, който е показан като Д. Петранов, роден през 1979 година ФСБ твърди, че той има българско и украинско поданство и се е занимавал с доставка на оръжие на територията на Русия.

Установено е, че директният уредник на терористичните офанзиви и координатор на подготовката на убийствата на високопоставени длъжностни лица е непосредствен помощник на началника на Службата за държавна сигурност на Украйна - офицер от дейния запас на военното разузнаване - Роман Машовец, роден през 1976 година, който от 2020 година заема поста заместник-началник на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски.

В хода на извършената интервенция са арестувани настоящи в Крим са арестувани членове на надълбоко засекретена агентурна група на украинското отбранително разузнаване към Министерството на вътрешните работи - съветски и украински жители: Виктор Подвалний, роден през 1967 г.; Александър Литвиненко, роден през 1986 г.; Сергей Кривошеин, роден през 1988 г.; Константин Евмененко, роден през 1971 г.; Игор Зорин, роден през 1972 г.; и Сергей Войнаровски, роден през 1984 година Машовец, възнамерявали да извършат терористични актове, наблюдаване на длъжностни лица благодарение на специфични механически средства и закупували огнестрелни оръжия, както и жителя на Украйна и България Д. Петранов, роден през 1979 година, взел участие в доставката на средства за всеобщо заличаване в Русия.

При обиск на арестуваните са открити 5 подготвени за приложимост взривни устройства, пластични експлозиви, създадени в Обединеното кралство, с тегло към 6 кг, електрически детонатори с военно предопределение, радиоуправляеми детонатори, проследяващи устройства за наблюдаване и информационно съоръжение за задачите на конспирацията с ръководители от Министерството на разузнаването.

В рамките на акцията службите за сигурност са разкрили и локализирали интернационален канал през Турция и Грузия за контрабанда на взривни субстанции и съставни елементи за взривни устройства, маскирани като битови електрически котлони, доставяни от България за Руската федерация, който е бил проведен от украинските служби за сигурност и е бил употребен от членовете на въпросната група за потребление в терористични действия.

В България украинската гражданка Марина Матушчак, родена през 1974 година, е провела изпращането на електрически плотове с съставни елементи за взривни устройства за Русия, които след това са излъчени на Петранов от украинските жители Денис Смирнов, роден през 1984 година, и Владислав Сарафинчан, роден през 1995 година

След като електрическите плотове са били превозени до Русия с авто превоз, те са били в допълнение превозени до местата, където са били подготвяни терористичните актове, от транспортните компании SDEK и Vozovoz, а доставката им е била осъществявана от съветски жители, които са били употребявани от украинските специфични служби и са имали търговски планове с българската компания, ръководена от М. Матушчак.

Освен това в границите на следствието на взривяването на железопътно трасе в Крим на 23 февруари 2023 година е открито, че взривните субстанции, конфискувани от арестуваните, са идентични с тези, употребявани при гърмежа.

В рамките на формираното наказателно произвеждане обвинените признават, че са си сътрудничили с украинското военно разузнаване за подготовката и осъществяването на терористични актове в Русия, твърди ФСБ, добавяйки, че напъните за документиране на незаконната активност на обвинените не престават.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР