Федералната агенция по храните и лекарствата на САЩ (FDA) одобри

...
Федералната агенция по храните и лекарствата на САЩ (FDA) одобри
Коментари Харесай

Пробив: Лекарство, което забавя болестта на Алцхаймер получи одобрение

Федералната организация по храните и медикаментите на Съединени американски щати (FDA) утвърди първото по рода си лекарство за закъснение на развиването на заболяването на Алцхаймер. Това е лекарството Leqembi, създадено от японската фармацевтична компания Eisai и основаната в Съединени американски щати Biogen. Същевременно FDA изисква върху опаковката на Leqembi да бъде сложена информация, че непряк резултат от приема на този тип лекарство може да провокира оток на мозъка.

Leqembi е първото утвърдено лекарство, което освен работи при признаците на заболяването на Алцхаймер, само че и забавя процеса на развиването ѝ и утежняване на когнитивните качества. Лекарството работи посредством понижаване на амилоидните плаки, които се образуват в мозъка, което е определяща патофизиологична характерност на заболяването.

Клиничните изпитвания демонстрират, че приемът на Leqembi забавя процеса на развиване на заболяването с 27% при пациенти с ранни стадии на болестта. Лекарството към този момент е получило ускорено утвърждение от FDA през януари, само че е належащо цялостно утвърждение, с цел да може да влезе в здравната система.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР