Федерален съдия временно блокира спорен нов закон в американския щат

...
Федерален съдия временно блокира спорен нов закон в американския щат
Коментари Харесай

Съдия в САЩ временно блокира забраната за аборти в Тексас

Федерален арбитър краткотрайно блокира противоречив нов закон в американския щат Тексас, който дейно не разрешава на дамите да вършат аборт на територията на щата, предадоха международните осведомителни организации.

Окръжният арбитър Робърт Питман почете искане от администрацията на президента Джо Байдън да предотврати всяко използване на закона, до момента в който неговата правомерност се оспорва.

Законът беше стартиран и утвърден от републиканските законодатели в Тексас.

Белият дом назова решението на съдията " значима стъпка " за възобновяване на конституционните права на дамите в Тексас.

Съдия Питман от Остин написа в мнение от 113 страници, че от момента, в който законът влезе в действие на 1 септември, " дамите са нелегално възпрепятствани да упражняват надзор върху живота си по способи, които са предпазени от Конституцията ".

" Това, че други съдилища могат да намерят метод да избегнат този извод, е тяхно решение; този съд няма да глоби още един ден от това обидно отнемане от толкоз значимо право ", акцентира съдията.

Това е първото правно затруднение за Тексас след използването на закона и се чака държавните чиновници да апелират решението на арбитър Питман.

Администрацията на Байдън предприе правосъдни дейности, откакто Върховният съд с болшинство консерватори отхвърли да попречи на Тексас да одобри закона. Министерството на правораздаването подаде незабавно предложение за блокиране на използването на закона, до момента в който той предприеме правосъдни дейности.

Президентът на демократите Джо Байдън дефинира закона като " невиждана офанзива " върху правата на дамите, само че губернаторът на Тексас Грег Абът го отбрани, като съобщи: " Най -ценната независимост е самият живот ".

" Законът за сърдечния темп " не разрешава прекратяването след откриването на това, което борците против абортите назовават ​​сърдечен темп на плода, нещо, което съгласно медицинските управляващи е подвеждащо. Това дейно не разрешава абортите от шест седмици до бременността, в миг, когато множеството дами няма да осъзнаят, че са бременни.

Законът също по този начин дава право на всяко лице - от Тексас или другаде - правото да съди лекари, които правят аборт след шестседмичния миг. Това обаче не разрешава на дамите, които получават процедурата, да бъдат съдени.

Един доктор, който призна, че нарушава новото държавно законодателство за абортите, към този момент е съден.

Писайки за Washington Post, д -р Алън Брейд сподели, че " е работил, тъй като имах задължението да се грижа за тази пациентка, както действам за всички пациенти, и тъй като тя има главно право да получи тази помощ.

" Напълно разбрах, че може да има правни последствия - само че желаех да се уверя, че Тексас не се измъкна с опитите си да предотврати тестването на този искрено неконституционен закон ", написа той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР