Федерален съдия във Флорида вчера нареди на министерството на правосъдието

...
Федерален съдия във Флорида вчера нареди на министерството на правосъдието
Коментари Харесай

Съдия нареди публикуване на документ с основанията за обиска в имението на Тръмп

Федерален арбитър във Флорида през вчерашния ден подреди на министерството на правораздаването на Съединени американски щати да разгласява редактирана версия на клетвената декларация, която е в основата на претърсването на дома на някогашния президент Доналд Тръмп от ФБР на 8 август, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Съдия Брус Рейнхарт подреди редактираният документ да бъде оповестен до през днешния ден следобяд. Заповедта му бе издадена единствено няколко часа, откакто представител на министерството на правораздаването удостовери, че прокуратурата е показала на съдията запечатано копие на клетвената декларация с препоръчаните редакции.

Този месец Рейнхарт утвърди заповедта на министерството на правораздаването, която предшестваше претърсването от ФБР на резиденцията на Тръмп " Мар а Лаго " в Палм Бийч. Клетвената декларация съставлява документ, в който се показват доказателствата, които са дали на министерството правна причина да изиска издаването на заповед за обиск.

ФБР изнесе от резиденцията на Тръмп повече от 20 кутии, съдържащи 11 комплекта класифицирани държавни документи, някои от които са били обозначени с гриф " строго секретно ".

След като Тръмп упрекна ФБР в политическо възмездие против него, основният прокурор на Съединени американски щати Мерик Гарланд взе необикновеното решение да удостовери съществуването на следствие против някогашния президент и изиска от съда да разсекрети огромни елементи от заповедта за обиск и разписката за благосъстоятелност, в която са изброени конфискуваните предмети. Министерството отхвърли да разгласява клетвената декларация, което накара група от медийни компании да подадат правосъден иск за нейното разсекретяване.

На чуване предходната седмица прокурорите желаеха от Рейнхарт да не разгласява документа, като обявиха, че това би могло да навреди на провежданото следствие и да попречи на съдействието на очевидците, както и да сътвори опасности за сигурността на сътрудниците на ФБР, които към този момент са почнали да получават нараснал брой закани.

Рейнхарт алармира, че не счита, че е належащо целият документ да бъде държан в загадка, и изиска от министерството на правораздаването да даде копие с препоръчани редакции. По време на чуването съдията съобщи, че на прокуратурата ще бъде дадена опция да апелира, в случай че не е съгласна с препоръчаната от него версия.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР