ФБР обяви, че е арестувало в дома му в Норт

...
ФБР обяви, че е арестувало в дома му в Норт
Коментари Харесай

ФБР арестува 21-годишен геймър заради теча от Пентагона

ФБР разгласи, че е арестувало в дома му в Норт Дайтън, Масачузетс хипотетичния причинител, който е изнесъл секретната информация от Пентагона, която раздруса света в последните дни. Оказа се, че той е 21-годишен чиновник на военна база, който обича да играе видеоигри и е направил всичко това, с цел да се похвали на групата си в интернет със своите качества. Името му е Джак Тейшейра, оповестява The New York Times.
 
Той управлява дребна онлайн група от 20-30 членове, наречена Thug Shaker Central - най-вече младежи и младежи, обединени от общата обич към оръжията, расистките онлайн мемета и видеоигрите. Тейшейра изнесъл данните, тъй като желал да се похвали на приятелите си от групата.
 
В последните дни от военното министерство на Съединени американски щати изтичат разкрития, които сътвориха проблеми по целия свят. Дотук са извадени документи за евентуалните проекти на Украйна за пролетна атака във войната, за шпионирането на партньорски страни като Израел, Южна Корея и още веднъж Украйна, за хипотетично присъединяване на съветския съдружник Сърбия в доставки на оръжие за Украйна и други Смята се, че видяното е единствено върхът на айсберга и в тъмната мрежа циркулират доста повече документи.
 
Сега новите разкрития удостоверяват, че течът той се дължи не на някаква комплицирана шпионска интервенция, а на рисковата процедура да се раздават права за достъп до поверителна информация на необятен кръг от чиновници, контрактори и цивилни лица. Според следствие на " Вашингтон пост " индивидът, изнесъл документите, е чиновник на американска база. Той е млад, фанатик на тематика оръжия, с антисемитски и расистки убеждения. Изнесъл документите, с цел да впечатли 20-ина души в онлайн чат група. Подвизава се с буквите OG.
 
OG наподобява е водач на група, образувана през 2020 година в платформата Discord от оръжейни запалянковци и геймъри. Групата стана известна преди няколко дни с помощта на разкрития на " Белингкат ". Известна е като Thug Shaker Central, в нея се влиза единствено с покана и измежду 20-ината й членове има руснаци, украинци и други чужденци. Миналата година OG стартира да разгласява документи в канал, който назовава " Мечка против прасе ".
 
Първо пуска преписи на документи, с цел да държи другите участници в групата в течение на държавните секрети. Когато не му обръщат внимание, OG стартира да пусна фотоси на файловете - по няколко на седмица. Това се случва от края на предходната година. Този човек не работи нито за руснаците, нито за украинците. Мрази американското държавно управление поради прекомерно огромната власт, харесва множеството десни политици, не е имал за цел да изнася тайните пред обществеността, а единствено да ги показа в своя стеснен кръг, описват хора, които го познават. Естествено, документите не остават в загадка дълго време.
 
На 28 февруари няколко десетки преснимани документи са споделени на различен сървър в Discord, отдаден на филипински ютюбър, който се подвизава под псевдонима Мао. Мао оповестява пред " Политико ", че става дума за 30-ина файла, множеството за войната в Украйна. От канала на Мао различен консуматор споделя десетина файла на трети сървър - за Minecraft, на 4 март и оттова документите цъфват в " Телеграм ", 4Chan и " Туитър " при започване на април. Военният министър на Съединени американски щати Лойд Остин е известен за теча на 6 април, а по-късно същия ден го оповестява " Ню Йорк Таймс ". Малко преди този момент OG поства истерични известия в групата, след което я изтрива, трансферира членовете й на нов сървър и се сбогува с тях, като ги предизвестява да се снишат и да изтрият всевъзможни следи, водещи към него, както и самите документи.
 
Всички тези разкрития идват от малолетен юноша от групата и са доказани от други анонимни участници в нея. Същият тинейджър е източник и на информацията на " Белингкат ", само че до сряда вечерта към момента не е бил издирван от управляващите макар почналото следствие на случая, показват медиите. Той споделя, че познава OG от към 4 години, знае същинското му име и къде живее. Местонахождението на OG все още не е известно. Според източника, който е разговарял с него в последните дни, той е " мощно комплициран и не знае какво да прави ", само че бил наясно какви ще са следствията.
 
" Вашингтон пост " твърди, че екипът му е видял общо 300 фотоси на класифицирани документи - три пъти повече от хипотетичното. Засега по света реакциите са приглушени, отбелязва " Гардиън ". 
 
Украйна прави разбор на евентуалните вреди от разкритията. Документите съдържат сведения за 12 новосформирани военни формирования, въоръжени със западни танкове и бронирани машини, които могат да поведат атака против съветските позиции. Сърбия пък отхвърли да е давала оръжие на Украйна.
 
Тези дни стана известно, че броят на чиновниците и контракторите с достъп до най-секретна информация в Съединени американски щати е бухнал до невероятните 1,25 млн. души. Сега незабавно този кръг се лимитира до най-малко.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР