Фаталните трудови злополуки с български работници са два пъти повече

...
Фаталните трудови злополуки с български работници са два пъти повече
Коментари Харесай

В България фаталните злополуки на работното място са 2 пъти повече от средните за Европа

Фаталните трудови злополуки с български служащи са два пъти повече от междинните за Европа, оповестиха от КНСБ.

В Националния застрахователен институт (НОИ) през 2019 година са регистрирани 89 смъртни случай, което е по един умрял служащ на всеки четири дни по време на работа. В съпоставяне умрелите служащи през 2018 година са 92 души.

В България съдбовните трудови злополуки, отнесени към 100 000 работещи не престават да са 2 (два) пъти по-високи от средноевропейските равнища. Само Румъния от страните от Европейски Съюз ни изпреварва в тази черна ранглиста.

В съпоставяне - Латвия и Литва имаха близки до нашите индикатори през 2014 година, само че три години по-късно съумяха да понижат двойно съдбовните трудови произшествия. За да се реализира това са нужни решителни ограничения, които да подсигуряват действително обезпечаване на безвредни условия труд, надзор и отговорност.

През 2019 година най-голям брой смъртни случай у нас са регистрирани в икономическите действия от бранш " Строителство " - 18 души (2018 година - 14 души). Вторият рисков бранш е " Сухопътен превоз " -14 души и " Търговия ", където са починали 13 души.

Трудовите злополуки през 2019 година са 2731. (2914 за 2018 година - 2914). Най-голям брой трудови злополуки са установени в бранш " Търговия ", който включва търговия на едро и търговия на дребно - общо 298 бр., следван от бранш " Сухопътен превоз " - 205 бр. и " Строителство " - 198 бр.

Заради краткотрайна неработоспособност, която е резултат от трудови злополуки изгубените календарни дни за 2019 година са 200 974. От синдиката считат, че не всички злополуки се заявяват.

Според последните оповестени данни на Националния застрахователен институт през 2017 година у нас са приети единствено 15 нововъзникнали случаи на професионални заболявания (професионални заболявания, които са приети за първи път през отчетната година). За съпоставяне през 2009 година броят на професионалните заболявания е бил 116.

От КНСБ считат, че тези числа не отразяват действителната картина във връзка с здравния статус на българските служащи. По данни на Националния статистически институт през 2019 година умрелите у нас лица сред 20 и 65 години, т.е. в работоспособна възраст, са 21 500 души, като евентуално при част от тях неприятните условия на труд и обвързваните с тях болести са една от аргументите за тяхната гибел.

Според Международната организация на труда (МОТ) вследствие на трудови злополуки, или свързани с работата болести, всяка година умират повече от 2,7 млн. души. Всеки ден 1000 служащия умират на работното си място вследствие на съдбовни трудови злополуки, а 6500 - от свързани с работата болести. Над 1000 000 души всекидневно се нараняват на работното си място.

В Декларацията на МОТ за нейната 100-годишнина през 2019 година се показва, че правото на работа в безвредни условия на труд би трябвало да се прогласи и подсигурява като част от фундаменталните права на работното място. КНСБ упорства безвредните условия на труд да придобият статут на фундаментални права наред с другите 8 конвенции, които са наложителни за всички държави-членки, без значение дали са ги утвърдили.

Стогодишната на МОТ беше маркирана и с приемането на Конвенция №190 за преустановяване на насилието и издевателството на работното място и Препоръка №206 към нея. Тази година България ще означи своята 100-годишнина като член на МОТ. Никой не би трябвало да умира на работното си място! Всяка гибел, обвързвана с работата може да бъде избегната, безапелационни са от КНСБ.

Днес е Световният ден за сигурност на труда.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР