FAST, който ще изучава радиовълните, излъчвани от космоса, вече откри

...
FAST, който ще изучава радиовълните, излъчвани от космоса, вече откри
Коментари Харесай

Китай официално пуска гигантския радио телескоп FAST

FAST, който ще учи радиовълните, предавани от космоса, към този момент откри за първи път два пулсара през 2017 година и от този момент още над 100 вероятни пулсара.

Съвсем неотдавна FAST хвана серия от мистериозни повтарящи се радиосигнали, известни като FRB. Учените не знаят от кое място идват, само че подозират, че източникът им е черна дупка.

Петстотинметровият кълбовиден радио-телескоп (FAST), план, който китайското държавно управление за пръв път стартира да реализира през 2008 година, към този момент е изцяло настоящ. До края на септември 2019 година планът FAST на стойност 171 милиона щатски $ ще премине през финален развой на обзор, след който китайското държавно управление ще даде сигнал за публично започване на неговата работа.

„ Очакваме сполучлив обзор на национално равнище и тогава ще преминем от строителния план към работещо оборудване “, споделя Ли Ди, основен академик на FAST и началник на отдела за радиоастрономия на Националните астрономически обсерватории на Китай към Академията на науките.

„ След като преминем този обзор, FAST става настоящ телескоп за проучване на Вселената “, споделя Джан Пен, основен инженер на FAST и заместник-директор на Центъра за ръководство и развиване на FAST. „ FAST е отворен за китайските астрономи от април 2019 година След приемането на националното строителство той ще бъде отворен и за астрономите от целия свят. “

Този финален обзор ще подсигурява, че FAST дава отговор на спецификациите, показани за първи път през 2008 година Повърхността на радио телескопа е формирана от 445 триъгълни панели, 36 фута от всяка страна, които напълно вършат формата на геодезически купол.

Още до момента в който беше в градеж, FAST направи някои открития. През 2017 година учените, употребяващи FAST, съумяха да открият два пулсара – остатъци от солидни звезди. Оттогава астронимите, работещи с FAST, са разкрили 130 нови кандидат-пулсари, като 93 от тях са доказани и с други радиотелескопи.

Това не е всичко, което FAST намира. Изследователите следят мистериозните бързи радиоизбухвания (FRB). Това са енергийни радиосигнали, които са доста по-силни от пулсарите, макар че идват от доста по-далеч. За първи път открити през 2007 година, FRB стават все по-редовни научни открития. Учените не знаят от кое място идват те или историята на произхода им, макар че подозират черни дупки или неутронни звезди, известни като магнетари.

След като записва пулсари на 29 август, телескопът FAST, който употребява радиочестотната част на електромагнитния набор за проучване на астрономически обекти, откри няколко десетки радиосигнали, които по-късно ще бъдат избрани като FRB 121102, първият повтарящ се източник на FRB, откриван в миналото. Този съответен FRB се следи от 2012 година, само че FAST е първият телескоп, който открива толкоз доста радио прояви за толкоз малко време.

„ Ще открием любопитни излъчвания “, споделя Джианг. „ Тези наблюдения биха могли да подобрят нашето схващане за физиката на висока сила, еволюцията на звездите и еволюцията на галактиката. “

За тази цел екипът възнамерява две огромни петгодишни изследвания на небето. За приемане и разбор на данните от тези планове ще бъдат нужни почти 10 години.

„ Ние сме бенефициент на големия прогрес в инфраструктурата както в региона на науката, по този начин и в технологиите. Ние също сме и участници в построяването им. Надяваме се да продължим да способстваме, като вършим FAST освен сполучлив строителен план, само че и нещо, което може да бъде световна забележителност в радиоастрономията “, споделя Ли.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР