Фалшивите новини не са ново съвременно явление. Фалшивите новини са

...
Фалшивите новини не са ново съвременно явление. Фалшивите новини са
Коментари Харесай

Доц. Симеон Василев: Сериозна бариера срещу фалшивите новини са умните читатели, слушатели и зрители

Фалшивите вести не са ново модерно събитие. Фалшивите вести са от времената, когато Пол Ройтер е разпространявал вести с пощенски гълъби. За мен има умни читатели, умни слушатели, умни фенове, те би трябвало да имат нужната медийна подготвеност и тогава това ще бъде една доста сериозна преграда против подправените вести и всичко това, което изкривява визията за действителния живот.

Това съобщи в изявление за БГНЕС доцент Симеон Василев, учител във Факултета по публицистика и всеобща връзка (ФЖМК) на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “.

Доц. Василев означи, че всички проучвания демонстрират, че броят на подправените вести в обществените мрежи, които потребителите споделят, в действителност доста се е нараснал. По думите му оттук насетне идва и отговорността освен на тези, които основават медийно наличие, като публицистите, само че и на тези, които го използват, тъй като сме в положение, в което аудиторията към този момент е един пълностоен създател и съавтор на медийно наличие.

„ Аз не бих винил извънредно обществените мрежи за така наречен fake вести. Ако съсредоточим напълно вниманието си върху тях, то тогава ще забравим за всички други способи, по които проникват подправените вести “, сподели той. Доц. Василев акцентира, че те не са ново модерно събитие, само че защото в този момент скоростта на информацията е извънредно бърза и стига до извънреден брой хора и публика, въз основа на обществените мрежи подправените вести се усещат по-осезаемо.

Медийният специалист разяснява и логаритмите в обществените мрежи, като изясни, че при тях нещата са много по-сложни, в сравнение с си представяме. „ Анализирал съм този проблем в книгата „ Спиралата на шерването “, тъй като там е работата, че логаритмите към този момент са в положение да насочват нашето внимание към несъмнено медийно наличие и да го преценяват с нашите ползи и по този метод лимитират вниманието от многообразието от тематики и медийно наличие “, уточни той и добави, че това за него е един негативен резултат.

Въпреки това съгласно доцент Василев логаритмите могат да бъдат доста потребни и въпреки всичко той избира да разчита извънредно на стандартите на публицистиката да вземем за пример, а не на логаритъм, който не може да усети, към момента, „ нито мириса на цветята, нито коледния сняг, нито пойната птичка “. „ Засега не съм изключително обезпокоен от тяхното навлизане, само че постоянно би трябвало да имаме едно мислено, тъй като в последна сметка не знаем кой стои против нас, а това е доста значимо и за нашето обществено взаимоотношение “, счита той.

На въпроса допустимо ли е някакво друго събитие да измести ролята на обществените мрежи, медийният специалист отговори: „ Това е една гражданска война в революцията и по този начин революционното е новата роля на аудиторията. Не мога да кажа дали ще се появи нещо ново, което ще я измести. Всички приказват за така наречен Мета галактика, към момента е рано да вършим такива преценки, само че намирам едно такова развиване за обикновено. “

Доц. Василев даде образец с немския стихотворец, драматург, режисьор и теоретик на изкуството Бертолд Брехт, който преди 100 години е предричал ролята на аудиторията, както и за такива светли мозъци като италианския публицист, философ-семиотик и медиевист Умберто Еко. „ Аудиторията има своето присъединяване като създател и съавтор на медийно наличие. Това е нещо доста хубаво. В последна сметка обществените мрежи, без значение от някои негативни неща, свързани с подправените вести, дадоха и нужната доза независимост на нас като жители, да показваме своето мнение “, добави той.

Доц. Василев е създател на книгата „ В спиралата на шерването. Медийно наличие и обществени мрежи “, в която той задълбочава към тематиката за обществените мрежи и по какъв начин това трансформира в това число и структурата на обществената информация, по какъв начин въздейства на публичното мнение, на нашата обществена ориентировка и обществено взаимоотношение. Идеята за книгата се ражда въз основа на теорията за спиралата на шерването на немския откривател Елизабет Ноел-Нойман, основана през 70-те години на ХХ век, която надали в миналото си е представяла какво ще се случи с нахлуването на обществените мрежи в живота на хората по целия свят.

Агенция БГНЕС честити именния ден на доцент Симеон Василев и му пожелава доста здраве и триумфи, както и честити именните дни на всички, които честват на 27 декември. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР