ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Защо Русия поставя малка България под толкова силен натиск

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Русия се пробва да проникне в системите на НАТО посредством България. Изглежда, че сега Русия е подготвена на всичко, с цел да се снабди с значима за войната информация, твърди специалист. Анализ на Кристофер Неринг.

Всичко стартира с уеб страницата на президента. В събота, 15 октомври, в продължение на няколко часа той не можеше да бъде отворен. Малко по-късно последваха и уеб страниците на ред български министерства. Според президентската администрация и Министерството на електронното ръководство сривът се е дължал на една-единствена целенасочена хакерска атака. Проблемът обаче бил отхвърлен още в същия ден, побързаха да разгласят българските управляващи.

Миналата седмица съветските управляващи се пробваха да намерят някаква връзка сред детонацията на Кримския мост и България. Това обаче се оказа явна пропагандна интервенция без солидни доказателства против страната членка на НАТО. С тази нова хакерска атака Русия обаче за следващ път завъртя спиралата на ескалацията.

Войната против Запада: съветските хакери от " KILLNET "

Предполагаемите причинители на хакерската атака бързо станаха ясни. Руската хакерска група " KILLNET " сама го разгласи в своя канал в „ Телеграм “ с персонално известие до основния прокурор Иван Гешев. Но кои тъкмо са " KILLNET "?

" KILLNET " е относително нова и доста нападателна хакерска група от Русия, обвързвана с ФСБ " (Федерална работа за безопасност), сподели пред Дъждовни води Руслан Трад, специалист по сигурността в Атлантическия съвет.

Групата е била образува след началото на съветската експанзия против Украйна, почнала на 24 февруари. Тя е оповестила война на държавни управления, подкрепящи Украйна. " Техният специалитет са по този начин наречените DoS и DDoS офанзиви ", изяснява анализаторът. " DoS - Denial of Service " и " DDoS - Distributed Denial of Service " са хакерски атаки, при които хакерите заливат системи и уеб страници с голямо количество поръчки, до момента в който ги срутен. При DDoS-атаките също така по едно и също време се употребяват непознати устройства и сървъри, с цел да се усили силата на нападението. Точно такава механически комплицирана DDoS-атака извърши " KILLNET " против българското държавно управление в събота. " Подобни офанзиви към този момент бяха осъществени от " KILLNET " тази година в Съединени американски щати, Норвегия, Литва и доста други страни ", споделя Трад.

" Русия е подготвена на всичко "

" Обикновено този вид хакерски атаки се употребяват за демонстриране на власт, всяване на боязън или изнудване ", изяснява българският специалист. " Но в този случай не се колебая, че става дума за освен това: съгласно мен офанзивата даже още не е спряла и не става дума за блокиране на държавни уеб сайтове, а за навлизане в ИТ-системите и приемане на данни ", споделя Руслан Трад. Ако това е по този начин, то би представлявало опит за кибершпионаж, прикрит зад саботажна офанзива.

" Главният прокурор и Министерството на защитата обявиха единствено няколко часа след офанзивата, че не са откраднати никакви данни. Но е прекомерно рано да се каже сигурно ", разяснява още Трад. " Като член на НАТО и Европейски Съюз българските служби са свързани с общите системи за продан на информация. В хакерските среди е добре известно, че българската ИТ-инфраструктура има доста слаби места. Аз считам,че Русия сега се пробва да проникне в системите на НАТО посредством България! Изглежда, че сега Русия е подготвена на всичко, с цел да се снабди с значима за войната информация ", споделя още Трад.

Доставки на оръжие и неуверени български реакции

Но за какво Русия е по този начин мощно решена да сложи дребна България под този голям напън? Защото след изборите през октомври таман в този момент за първи път има късмет да се откри парламентарно болшинство за доставката на тежки оръжия за Украйна. Очаква се през идващите две седмици в Народното събрание да бъде импортирано съответното предложение.

Президентът Румен Радев и назначеното от него служебно държавно управление изрично отхвърлят опцията за сходни доставки. И надали е инцидентно, че министърът на защитата Димитър Стоянов, който е някогашен основен секретар на Радев, отхвърли украинското искане за доставка на оръжие тъкмо в деня след хакерската атака. Само ден по-късно президентът Радев също изрично отхвърли всевъзможни доставки на оръжие за Украйна. А в понеделник (17 октомври) Европейският парламент прикани всички " колебаещи се страни " – и най-много Унгария и България, които до момента единствени отказваха военна помощ, да доставят на Украйна оръжие допустимо най-скоро.

Споровете се изостриха още предходната седмица и по въпроса дали съветската посланичка Елеонора Митрофанова, чиято фигура е мощно оспорвана в България поради нападателните си и даже вулгарни изказвания, да бъде поканена за откриването на новоизбрания парламент. Прозападните и проукраински политически сили желаеха тя да не получава покана. Президентът Радев обаче прикани партиите да се " занимават с същинските проблеми на българите, с бедността, инфлацията и цените ". Възможно е този спор да е послужил и като предлог за хакерската атака.

Защо не се приказва за ролята на съветската страна

Вижда се, че служебното държавно управление демонстрира несигурност в отбраната против съветските офанзиви. Миналата седмица кабинетът на премиера Гълъб Донев пропусна да отхвърли по най-категоричен метод съветските обвинявания за взривения мост в Крим. Същото се повтори и след хакерската атака на 15.10.2022. Главният прокурор Иван Гешев пък говореше единствено за нахлуване, осъществено от съветския град Магнитогорск, само че без да изрази ясна позиция или наказание. Ръководителят на българската следствена работа Борислав Сарафов на собствен ред съобщи, че причинителят на нападението е разпознат и се намира в Русия. Той обаче също избегна какъвто и да било коментар по адрес на Русия.

" Важният въпрос, съгласно мен, е за какво Русия не се показва като директен отговорник за офанзивата? Групата " KILLNET " е добре известна, също както и фактът, че Кремъл обича да употребява за задачите си сходни групи ", разяснява Руслан Трад.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР