ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Битката за Херсон: Там може да се реши всичко

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Русия и Украйна водят гневна борба за Херсон. Ако руснаците надделеят, качествата на Украйна да оцелее ще намалеят фрапантно, споделят специалисти .

До септември южния украински град Херсон и покрайнините му би трябвало да бъдат освободени от съветската окупация, разгласи неотдавна локалното военно управление. Неговият консултант Серхий Хлан даже счита, че се е стигнало до " повратна точка на бойното поле " и украинските елементи минават в атака.

Британски и американски военни специалисти удостоверяват това: в региона към делтата на Днепър, на 30 километра от Черно море, украинските елементи от ден на ден изтласкват съветските сили. Президентът Володимир Зеленски оповести, че украинските елементи навлизат " поетапно " в района. След нанесените ракетни удари по значими мостове на Днепър руснаците са останали без благоприятни условия да си обезпечават нужните им тежки оръжия, а към Херсон над 1000 съветски бойци били обсадени.

Битката за Херсон ще е основна за развоя на войната

В града, който преди нашествието имаше 300 000 поданици, върви подготовката за решителна борба, която ще е основна за по-нататъшния ход на войната: Русия има намерение да постави всички старания, с цел да резервира превзетата връзка по суша сред Донбас и Крим, с цел да може оттова да подхваща последващи офанзиви на запад. Ако пък Украйна успее да си възвърне територията, тя ще може да изтласка съветските елементи отвъд Днепър и най-малко краткотрайно да спре напредването им към вътрешността на страната.

Херсон е от алегорично значение и за Украйна, и за Русия. Украйна желае да удържи на своето заричане, че никога няма да се откаже от териториите си и ще възнаграждава градовете, които са ѝ правилни - както и да потвърди, че с помощта на оръжейните доставки от Запада може да води освен отбранителни борби, които забавят съперника. Русия пък желае да показва, че е в положение да осъществя своите закани за анексия - късмет за реализиране на Путиновия исторически ревизионизъм, който гради идеологическия пиедестал на войната.

Рубли, паспорти, агитация

Петте месеца от началото на войната съумяха да трансформират Херсон: кметът Игор Колихаев бе свален и арестуван, сега ръководят някогашният сътрудник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Александър Кобец и един някогашен производител на храна за риби - Кирил Стремусов. Доскоро той се е изявявал като блогър и пропагандатор на тайни теории и е включен в листата със глобите на Европейски Съюз. В интервютата си за съветски медии той споделя, че жителите на Херсон към този момент се чувствали " като субекти на Руската федерация ".

Като платежно средство е въведена рублата, компании се лишават и биват принуждавани се " пререгистрират ", като управлението би трябвало да одобри съветско поданство. Жителите на Херсон също са принуждавани да аплайват за съветски паспорти по бързата процедура - в това число тъй като с това е обвързано раздаването на храни. Зачестяват сведенията за случайни арести, за принуждение против цивилни, както и за стотици изчезнали.

Съпротивата се демонстрира в дребни жестове - когато да вземем за пример съветски флагове изчезват и на тяхно място се развяват украински знамена или посредством протеста на съветски артикули.

Руски готви " референдуми "

С куража си да се съпротивляват жителите на Херсон впечатляват мнозина: при започване на март, когато Русия съумя единствено за седмица да завладее града, хората излязоха на огромни групи по улиците, закрепиха украински флагове на съветските танкове и скандираха " Херсон - това е Украйна! ". След няколкодневни митинги съветските бойци започнаха обстрел против множеството, при който минимум един човек е умрял.

Зеленски назова Херсон " град воин " - дружно с Мариупол, Харков и още три други обитаеми места, станали сцена на трагични военни дейности. Малко по-късно там се откриха представители на Националната армия на Русия и на ФСБ. А от пролетта насам Русия изнася в огромни количества жито и слънчоглед от района към своята територия.

В първата половина на септември, както разгласи неотдавна конфигурираното от Русия колаборационно държавно управление, в Херсон и в разположения наоколо град Запорожие следва да се организира " референдум " за присъединение към Руската федерация.

" Референдумът е нашият късмет да напуснем " Дивите поля " ", съобщи представителката на колаборационното държавно управление Катерина Губаева. " Дивите поля " през Средновековието са наричани елементи от Южна и Източна Украйна, които съгласно руснаците били обитаеми от " диваци ". Екатерина Велика превзема района и подчинява локалните, а през 1778 година основава Херсон. Сега, два века и половина по-късно, историята се повтаряла, твърди Губаева. Референдумът имал за цел да " върне на народа неговата територия ".

Битката за Херсон е в ход

Ако Русия успее да наложи този си исторически роман, може да извлече и военни изгоди. " Ако се стигне до анексия на области на юг, съветските елементи ще могат да напреднат по-нататък в посока Одеса. При това състояние качествата на Украйна за оцеляване ще бъдат мощно лимитирани ", споделя Сабине Фишер от немската фондация " Наука и политика ".

Ако загуби Одеса, Украйна ще загуби и последния си изход на Черно море - респективно своя боен и търговски флот. " Не би трябвало да се не помни, че висшата военна цел на Русия е ликвидирането на самостоятелната украинска страна. И колкото повече Русия напредва към Одеса, толкоз по-голяма става тази заплаха ", акцентира Фишер.

За Русия и за Украйна е в ход гневна борба кой ще успее да овладее Херсон до есента.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР