ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Спомен от репресивната Борисова държава - какво се случва с битите и незаконно задържани хора на 2 септември 2020 година

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Преди по-малко от 2 години Министерството на вътрешните работи на ГЕРБ и Бойко Борисов извърши едно безусловно безчовечие по отношение на заслужено протестиращи мирни български жители. И тъкмо в този момент, когато същите тези - ГЕРБ и Бойко Борисов, към този момент отвън властта се жалват, че са репресирани от българската полиция, е добре да бъде припомнено какво се случи на 2 септември 2020 година в Триъгълника на властта в София.

От медията ни добре знаем какво се случи, тъй като разнообразни наши представители бяха там в хода на деня.

Още повече, нашият сътрудник във ФАКТИ Владимир Попов пострада от дейностите на извънредно нападателната тогава полиция, подчинена на ГЕРБ. Той е бил прострян на земята след няколко удара с палка, а по-късно часове наред е лежал върху стъкла от счупени бутилки край Партийния дом.

На всичкото от горната страна, облечен като служител на реда млад мъж, за който има съществени подозрения, че в действителност е част от една печално известна охранителна компания и не е служител на реда, взима диоптричните очила на сътрудника ни от ръцете му и демонстративно ги хвърля на земята.
Моментът, в който зад сътрудника ни Владимир се протяга ръка, с цел да му се вземат очилата от ръцете; Снимка: Георги Димитров/Vesti.bg  Спомен от репресивната Борисова страна - какво се случва с битите и нелегално арестувани хора на 2 септември 2020 година

Съдийката по делото бие отбой за този миг и изобщо за съответната личност, което е меко казано скандално. Лицето може да бъде издирено по снимковия материал!

var width = window.innerWidth || document.documentElement.clientWidth || document.body.clientWidth; window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot(`/401112551/m.fakti_post_2`, [[728, 90], [300, 100], [660, 250], [750, 200], [336, 280], [300, 250], [320, 50], [600, 250], [300, 600], [300, 75], [320, 100], [750, 300]], `div-gpt-ad-1646992589137-0`).addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); }); googletag.cmd.push(function() { googletag.display(`div-gpt-ad-1646992589137-0`); });

А за какво всичко това се случи на Владо и останалите арестувани на тази черна дата за българската народна власт

Защото една група хулигани обстрелваше непрекъснато в продължение на минути служителите на реда с бомбички и по остаряла милиционерска традиция хулиганстващите бяха необезпокоявано оставени да си тръгнат, а по-късно " органите на реда " пометоха и арестуваха мирните жители. По метода, по който това става през днешния ден и както постоянно е ставало в Москва и други съветски градове, когато има митинг против режима на сатрапа Владимир Путин. Да, сред милициите на Борисов и Путин разлика съвсем няма (почти го има поради участието на България в ЕС). Те работят по подобен метод, тъй като началниците им са сходни по същина. И е добре, че Борисовата страна е към този момент единствено история. Твърде скорошна, само че история. Освен в случай че на някой в България полицейският произвол не му залипсва и не изиска да го реанимира.

За да научим какво се случва с делата, заведени от битите и непозволено арестувани български жители, ФАКТИ разговаряхме с адв. Емил Василев, който е бранител в съда на петима от потърпевшите от полицейския произвол на 2 септември 2020 година. Сред тези петима е и нашият сътрудник Владимир Попов.
Адв. Емил Василев, фотография: БГНЕС  Спомен от репресивната Борисова страна - какво се случва с битите и нелегално арестувани хора на 2 септември 2020 година

" Петте каузи са идентични, тъй като и петимата потърпевши са арестувани без безусловно никаква причина и съображение по време на митинга на 2 септември 2020 година. Били са просто протестиращи и като такива са измъчвани грубо. Някои от тях са бити, а един от тях се оказа, че е бил обичай в 07 РПУ, тъй като е отказал да даде паролата на своя мобилен телефон ", разясни първоначално адв. Василев.

" Заповедите за задържане на трима от тези петима мои клиенти бяха анулирани от Районния съд като незаконосъобразни. И то точно тъй като не е имало никаква причина и съображение те да бъдат арестувани. При другите двама обаче - и тук е най-фрапантният миг, в него е и Вашият сътрудник Владимир, за тях въобще не са били издадени заповеди за задържане. Това е още по-тежко нарушаване. Не стига, че са ги били и задържали, само че даже не са им издали заповед за задържане. Абсолютен полицейски произвол! ", безапелационен бе бранителят на потърпевшите от полицейски произвол.

" В резултат на разказаното дотук, след първата поредност от каузи - за анулация на самото задържане, които всичките бяха извоювани, заведох втора серия от каузи - за обезщетение по Закона за отговорността на страната и общините за вреди (ЗОДОВ). По три от тези пет каузи към този момент има присъдени компенсации. Притеснителното в тази ситуация е, че се присъждат извънредно ниски компенсации - от порядъка на сред 2000 и 5000 лв., в случай, че за идентични каузи по тъжби на български жители, Европейският съд по правата на индивида в Страсбург присъжда суми от порядъка на 10 000 евро (20 000 лева). Само че нашият Административен съд София-град не знам за какво взема решение да присъжда някакви алегорични компенсации. Това решение ще бъде обжалвано във Върховния административен съд ", заяви адв. Емил Василев.

Той посочи, че обвиняванията по ЗОДОВ са за непозволено задържане и се желае компенсации за претърпените неимуществени вреди.

А както уважаемият Читател може да се досети, ответник по тези каузи е Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР). Относно държанието на представителите ѝ в съда адв. Василев сподели повече от смущаващи неща:

" Направи ми усещане, че по всичките тези пет каузи юрисконсултите на Столична дирекция на вътрешните работи единствено участваха. Мълчаха като болшевик на разпит. Те не показаха никакви доказателства. Тоест Столична дирекция на вътрешните работи зае позицията на престъпник, на който юристът му е споделил, че има право да мълчи. Представителите на ответника по делата само споделиха, че оспорват исковите молби. А най-наглото за мен е, че откакто бяха присъдени тези алегорични компенсации, за които загатнах, от Столична дирекция на вътрешните работи започнаха да ги апелират във връзка с размера пред Върховния съд. Не знам дали министърът на вътрешните работи знае за това безсрамие. Не стига, че хората са бити и арестувани без причина, само че и сега Столична дирекция на вътрешните работи се държат като бандити, а като се изключи че се държат като бандити, апелират и символичните компенсации ".

В хода на диалога попитахме юриста и за потресаващия миг от ареста на нашия сътрудник с хвърлянето на очилата му на земята от индивид, за който по този начин и към момента не е ясно служител на реда ли е, частен гавазин ли е или нещо трето.

" Случката е в действителност супер скандална. Този човек е в униформа и то такава, която е полицейска, което удостоверява някои подозрения, че на частни охранители са им били раздавани такива униформи, с цел да наподобяват като служители на реда. Дори и да е служител на реда, на безсилен човек да му дръпнеш от ръцете диоптричните очила и да ги хвърлиш преднамерено, е неприемливо. Уникален скандал е това ", разяснява адв. Емил Василев.

" Има една процедура на Европейския съд по правата на индивида, която съм показал по делата. В тази процедура Европейският съд споделя, че при сходен жанр подадени тъжби и искови молби, ответникът - в тази ситуация страната, полицията е длъжна да направи лично следствие и да го показа на съда. В исковите молби се показва, че тези хора са бити, арестувани са нелегално и са измъчвани. От страна полицията обаче не е направено никакво следствие, наподобява въобще не ги интересува практиката на Европейския съд. Това безучастие от тяхна страна съгласно мен е прикриване на закононарушения. А това са закононарушения, които са осъществени от държавни чиновници ", разясни още един подробност от неприятната тематика правозащитникът.

" Интересно е дали министърът на вътрешните работи знае за скандалното държание на Столична дирекция на вътрешните работи по тези каузи. В частта с мълчанието в границите на делата, прикриването с неосъществяване на вътрешно следствие и най-после, на всичко от горната страна Столична дирекция на вътрешните работи апелират скандално минималните компенсации. Ако беше остарялото управление на Министерство на вътрешните работи, щеше да е разбираемо, само че нали в този момент управлението е ново?! Защо се позволява това да продължава? ", запита с съображение адв. Емил Василев.

В края от ФАКТИ попитахме правозащитника за най-актуалните арести - тези на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова от предишния четвъртък, предвид на техния вик, че са репресирани от страната в лицето на Министерство на вътрешните работи. Нещо, което е повече от цинично на фона на претърпяното от десетките бити и непозволено задържани български жители на 2 септември 2020 година.

" Паралелът, който вършиме, е безусловно състоятелен. Нарушение на Министерство на вътрешните работи - в тази ситуация с арестите предишния четвъртък, съм безапелационен, че няма. Докато моите доверители са бити, измъчвани и нелегално арестувани - без никаква причина и без никакви в действителност данни, при задържането на Борисов и Шехерезада е имало в действителност данни, т.е. действително съображение те да бъдат арестувани. Смисълът на това задържане е тези хора да бъдат разполагаем на прокуратурата, само че от нейна страна виждаме едно цялостно безучастие, от което последва този " публичен скандал ", съобщи адв. Василев в умозаключение.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР