ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Мартин Димитров за ФАКТИ: Има една огромна възможност - Европейският съюз да купува газ като единен голям потребител

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
“От доста години десните хора в България желаеме Европейският съюз да купува газ като обединен огромен консуматор. Ако Европейски Съюз стартира да договаря количества, ще може да реализира доста по-добри цени и доста по-сигурни условия, в сравнение с дребните и междинни държави”.

Това сподели в изявление за ФАКТИ Мартин Димитров , икономист, депутат от “Демократична България” и ръководител на Комисията по икономическа политика и нововъведения в 47-мото Народно заседание.

“Европейският съюз би трябвало да проучва кои са стоките, от които може да има краткотраен дефицит или по-голямо повишаване, и да отстрани с краткотраен темперамент тарифните и нетарифните спънки за вноса им. Трябва бърз разбор и бързи дейности в тази посока”, предлага още той.

Целия диалог четете в идващите редове:

- Г-н Димитров, министър Лорер към този момент уточни, че обстановката на форсмажор, която Корнелия Нинова заяви, че ще се вкара със задна дата от 24 февруари до края на март, няма да бъде въвеждана. Какво е Вашето мнение за сходна мярка?

- Предвид войната в Украйна и постковид проблемите ми се коства, че такива въпроси би трябвало да бъдат премисляни доста деликатно преди да се пуснат в публичното пространство. След като дебатът по този въпрос стартира, доста хора ми звъняха и питаха какво се случва. Отчитам това като неособено далновидно решение - първо е редно нещата да се обмислят доста добре, преди да се афишират като вероятни политики.

var width = window.innerWidth || document.documentElement.clientWidth || document.body.clientWidth; window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot(`/401112551/m.fakti_post_2`, [[728, 90], [300, 100], [660, 250], [750, 200], [336, 280], [300, 250], [320, 50], [600, 250], [300, 600], [300, 75], [320, 100], [750, 300]], `div-gpt-ad-1646992589137-0`).addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); }); googletag.cmd.push(function() { googletag.display(`div-gpt-ad-1646992589137-0`); });

Отделно от това, форсмажорът се потвърждава самостоятелно. Представете си - на територията на България има доста компании, част от тях експортьори, има браншове, които са по-малко наранени от войната и от пандемията. Какъв форсмажор е нужен за тях? На може да се приказва за общ форсмажор. Форсмажорът е нещо самостоятелно, касае съответни компании и техните покупко-продажби, техните сътрудници, належащо е доказването му в съда посредством документи. Това е и европейската процедура. Не виждам логичност и смисъл от оповестяване на общ форсмажор на територията на България.

- Отчитате ли това предложение като неточност на Нинова?

- Форсмажорът е искане към нея от бизнес отганизации - по този начин е. Според мен, поради общата трудност на обстановката, не трябва да се вкарваме в диспути, по които няма деликатна предварителна оценка на опциите. За в бъдеще е доста по-добре сходни въпроси да бъдат авансово деликатно обсъждани, преди да стартира техният публичен спор, а не публичният спор да стартира, това да провокира ужасно доста въпроси, както надали не и ненужно напрежение в обособени браншове и тогава да мислим какво да създадем в последна сметка. Моят съвет към всички е деликатно доста пъти да мерят, преди да афишират сходни хрумвания.

- На 31 март “пада” мораториумът върху цената на електрическата енергия - ще има ли повишаване съгласно Вас?

- Има война. Ако нямаше война, бях оптимист, че цената на тока, че даже и на газа, има съображение да върви към постепенна нормализация. Когато има война, прогнози се вършат мъчно. Има механизми, с които все пак, при тока да няма повишаване - изключително за битовите консуматори. Сигурен съм, че тези механизми ще бъдат изразходвани до дъно.

Колкото до бизнеса, чакам от КЕВР предложение по какъв начин да се насърчи потреблението на дълготрайни контракти на територията на България - техният % в миг е най-малък. Дългосрочните контракти биха дали повече предвидимост на бизнеса на пазара на електрическа енергия.

Смятам, че за битовите консуматори ще бъдат подхванати всички вероятни ограничения да няма значително повишаване на електрическата енергия. При съществуването на война, която се води на 400 км от България, цялостни гаранции за това не може да има. По отношение на бизнеса чакам да се направи нещо, което виждаме в доста европейски страни - да се насърчат дълготрайните контракти.

- В конкретика, говорейки за ограничения за битовите консуматори, какво имате поради?

- Имам поради, че първо, битовите консуматори са на контролиран пазар. За тях се отделя токът на най-благоприятни цени. Тази наклонност ще продължи. Второ, считам, че в случай че се види, че няма друга работеща мярка, има една опция, която е неизползвана, само че значима - диференцирано Данък добавена стойност до края на годината. Както приехме диференцирано Данък добавена стойност за други браншове, в случай че забележим, че при цената на електрическата енергия за бита другите механизми не са задоволителни, имаме една огромна запаса и това е диференцираното Данък добавена стойност до края на годината.

Аз не съм последовател на диференцираните ставки по Данък добавена стойност, обаче, когато сме го разрешили за някои браншове, не виждам причина да не се разшири и както е с краткотраен темперамент в другите браншове, по този начин да бъде с краткотраен темперамент и тук.

- Как стои въпросът с диверсификацията на газовите доставки - има ли нещо, което може да се направи?

- Има една огромна опция. От доста години десните хора в България желаеме Европейският съюз да купува газ като обединен огромен консуматор. Ако Европейски Съюз стартира да договаря количества, ще може да реализира доста по-добри цени и доста по-сигурни условия, в сравнение с дребните и междинни страни. Това е една голяма опция, по която би трябвало да се работи - не всяка страна да се избавя сама, а Европейската комисия и Европейският съюз да стартират да договарят общи количества за общността. Това в никакъв случай не е правено и съгласно мен в този момент е моментът да стартира да се прави. Тази опция е премисляна на равнище Европейска комисия, предлагането е слагано на масата, само че в предишното е считано, че няма потребност. Сега се вижда, че потребност има, изключително в случай че Европейската комисия предлага понижаване зависимостта от доставки на съветски природен газ. Сериозна опция за това е, в случай че самата Европейска комисия се захване с договаряне на цени и условия за цялата общественост или най-малко с присъединяване в процеса. Европейската комисия може или напълно, или отчасти да взе участие в доставките на газ, като частичният ангажимент значи да оказва подпомагане на страните, които водят договаряния.

Втората опция е прословутата газова връзка с Гърция да бъде подготвена до лятото. Очаквам това да се случи, като още веднъж съм задал въпрос към министъра на енергетиката. Всяко закъснение ще бъде неприемливо. Вярвам, че при всички задължения, поети от премиера и от министъра на енергетиката, тази газова връзка би трябвало да е подготвена до лятото.

Третият огромен късмет е построяването на терминал за полутечен газ на територията на Гърция - в Александруполис, за който знаем, че и България е акционер. Надявам се забавянето да бъде бързо преодоляно. Това ще сътвори същински предпоставки за диверсификация.

- Очаквате ли повишаване отвън цените на природния газ и електрическата енергия - т.е. при разнообразни артикули?

- Предвид, че се води война, считам, че никой не би се наел да предвижда по какъв начин тя се отразява и по какъв начин ще се отразява на цените. Войната е изключително събитие, което постоянно води до обедняване, до високи цени и до проблеми с доставки на първични материали и артикули.

Бих споделил обаче какво може да направи Европейският съюз, имам доста съответно предложение - Европейската комисия би могла да отстрани вносните квоти и вносните мита, с цел да усили вноса на първични материали и артикули, за които считаме, че има някакъв риск. Европейският съюз би трябвало да проучва кои са стоките, от които може да има краткотраен дефицит или по-голямо повишаване, и да отстрани с краткотраен темперамент тарифните и нетарифните спънки за вноса им. Трябва бърз разбор и бързи дейности в тази посока. Под тарифни спънки имам поради мита, под нетарифни - да вземем за пример квоти. Вносът с квоти значи да може да бъде импортирано несъмнено количество от даден артикул. Когато квоти няма, може да бъде импортирано нужното количество, с което цените да бъдат успокоени. Митата могат да бъдат понижени, а квотите да бъдат отстранени най-малко с краткотраен темперамент - до края на годината, с цел да не се основава ненужно напрежение. Ще упорствам за такова либерализиране на вноса на артикули с риск от по-високо повишаване в Европейския съюз с краткотраен темперамент, тъй като ми се коства най-умната мярка.

- Вашият сътрудник депутат от “Демократична България” Георги Ганев имаше една теза по какъв начин през актуализацията на бюджета за 2022 година могат да се заложат икономическите политики. Предвид ситуацията, това продължава ли да важи?

- В Бюджет 2022 има съществени запаси. Сумите, планувани за финансови разноски, при нужда могат да се пренасочат. В никакъв случай не би трябвало да има терзание измежду хората. Има условия да се оправим, има условия този бюджет да издържи. Въпросът с актуализацията на бюджета стои на дневен ред, като тя ще се случи евентуално юни месец.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР