ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Марио Русинов за ФАКТИ: Никой няма интерес да се хвърляме в нов цикъл от избори. Политическата криза е зад гърба ни

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
През 2021 година гласувахме три пъти за парламент, един път, само че в два тура, за президент, видяхме огромни наказания против наши сънародници по световния закон " Магнитски ", наблюдавахме по какъв начин ГЕРБ не влиза в ръководство, загатнати ни бяха размерите на корупцията, вихрила се през годините на ръководството им, разбрахме и крайната нужда от реформиране на прокуратурата и правосъдната система.

Кои събития у нас белязаха отиващата си година - по този въпрос от ФАКТИ разговаряхме с политолога Марио Русинов .

Разговора ни четете в идващите редове:

- Г-н Русинов, кои три събития белязаха 2021 година във вътрешнополитически аспект за Вас?

- Понякога 12 месеца се усещат като 12 години. Само се замислете – главните лица, показващи се от тв приемника, се смениха най-малко три-четири пъти за тези 365 дни. От функционерите на ГЕРБ, насочихме вниманието си към служебния кабинет. Покрай Комисията по проверката - абсурда с Иван Пилето и Илчовски и освен, и вътрешните дрязги, Манолова, Дончева и триото през ден гръмваха в медиите. Няколко месеца по-късно се усещат като отдалечен спомен.

За един къс миг диванът на Трифонов стана най-гледаното шоу. Смениха се трима кандидат-премиери за една седмица. Оспориха се легитимността на 2 дисертации.

“Демократична България” осъществя електорален връх, който стопи на половина за два месеца.

Два Народното събрание заживяха без патриоти, въпреки и за малко. Пеевски също бе изкаран от Народното събрание, въпреки и за малко. Зад океана се одобри законът “Магнитски”, който разтресе империята на олигарха. Напук, последният отново влезе в Народното събрание, че и даде първото си изявление от години насам.

Изгубих броя какъв брой министри на правораздаването желаеха оставката на основния прокурор Гешев. За сметка на това се оказа, че може би е намазал освен масло от една частна компания против “помощ”. ГДБОП и прокуратурата се хванаха за гърлата, прокуратурата и гражданското общество се хванаха за гърлата, Рашков и прокуратура се хванаха за гърлата...

Появиха се данни за корупция за автомагистрала “Хемус”, за държавната болница, за язовирите и по този начин нататък, и по този начин нататък.

После пък изгряха звездите на Петков и Василев, които за месец и половина съумяха да завладеят 67 депутатски места.

Всичко това на фона на галопиращи инфлационни процеси, здравната конюнктура и една извънредно нажежена интернационална среда.

Ако би трябвало да си избера единствено три решаващи момента, обаче, несъмнено ще са встъпването в служба на служебното държавно управление, изборите, които доведоха до ново болшинство и сформирането на пъстрия кабинет.

- Как тези събития се отразиха на политическата, икономическата и обществената конюнктура в България?

- За мен персонално встъпването в служба на новото държавно управление е положителен процес за страната. Оставам без всевъзможни илюзии, че предстоят сложни месеци – от една страна, поради международната енергийна обстановка сега, от друга, поради всички последици от здравната конюнктура. За страдание, контролът върху инфлационните процеси, които идват извън, е релативно стеснен и не наподобява като да могат да бъдат овладени в идващите месеци. Неминуемо икономическата обстановка в кратковременен проект ще се утежнява.

В подобен смисъл е рационално да предположим, че доверието в кабинета ще има спад. Още повече, че обединението е предизвикателство за всички участници в нея. Оптимистичният прочит обаче е, че към този момент имаме действителната опция за политическа конкуренция и опция. Последните бяха тежко лимитирани до скоро. Независимо от ориста на настоящето ръководство, нарасналото внимание към политиците и оживената обществена среда подсигурява надзор. Дори и настоящето болшинство да залитне в неприятна посока, то самият факт, че не са толкоз монолитни, ще ги направи доста по-отзивчиви и подвластни от публичното мнение.

- Има ли капацитет действието на тези резултати да продължи?

- Със сигурност ще продължаваме да следим техните последици. В последна сметка новият кабинет, значи нова управническа философия във всевъзможен аспект. Надявам се, че макар комплицираната обстановка, ще се вземат верните решения. Безспорно укротяването на цените на тока и надлежно на всичко останало са топ приоритет. Предстои да забележим резултата от мораториума и помощите за бизнеса.

Колкото до активизирането на обществената среда, мисля че тя ще остане на високо равнище. Хората чакат бързи и осезаеми промени и ще упорстват за тях.

- Бойко Борисов за пръв път от доста време не е в изпълнителната власт. Приемате ли, че управническият интервал на Борисов завърши дефинитивно?

- Факт е, че партийната система в България се промени. Може би трайно. В момента стана съвсем невероятно да имаме огромна партия, която да е със независимо болшинство или близо до такова, какъвто беше казусът на Национална движение „Симеон Втори" през 2001 година и на ГЕРБ през 2009 година. В подобен смисъл не виждам сюжет, в който може да се направи кабинет в бъдещето, който да е доминиран от ГЕРБ. С други думи последните биха могли да са в ръководство още веднъж единствено в коалиция и то такава, която е релативно равностойна.

Анализирайки ги, въпреки всичко не трябва да се подценяват потенциалът на локалните им структури и фактът, че най-малко за момента държат локалната власт и надлежно механизми за въздействие по места. Ако в този момент партиите в кабинета не работят в цялостен унисон и не вземат верните решения, това рискува да “налее вода в мелницата” на ГЕРБ. Това обаче е по-скоро зов към ръководещите да не рискуват да разклатят обединението поради партийните си ползи, в сравнение с прогноза.

- Как оценявате управническия интервал на ГЕРБ?

- Имал съм доста мотиви да го споделям - мисля, че последните две години се появиха толкоз доста справедливи фактори за корупция, че оценката може да е единствено една. През тези години се изпуснаха скъпи шансове и, въпреки че имаше огромен поток на европейски средства към България и българските бизнеси, поради злоупотребите и неверни решения, не реализирахме цялостния си капацитет като страна. Задълбочиха се проблемите в правосъдната система, земеделието, енергетиката.

- След два несполучливи опита, най-сетне се сформира и постоянно ръководство, което и Вие отбелязахте. Излезе ли България от политическата рецесия?

Ситуацията е деликатна. Жонглира се сред доста ползи. Партиите в обединението са разнообразни като идеология и електорат. Въпреки това в кратковременен проект никой няма интерес да се хвърляме в нов цикъл от избори, тъй че мисля, че политическата рецесия е зад тила ни.

- Смятате ли, че четворната коалиция ще оцелее 4 години, без да се раздра от вътрешни несъгласия?

Ако държавното управление издържи първата си година, има някакъв късмет то да изкара цялостния си мандат. Все отново пътят им е посипан с извънредно доста препъни камъни. Мисля, че ябълката на раздора ще пристигна по посока на стопанската система. Изборът на Нинова е освен бодил в очите на гласоподавателите на “Демократична България” да вземем за пример, само че и по-важното - значи реализация на философия, която не се вписва със схващанията, както на Демократична България, по този начин и на частта от Има Такъв Народ, която споделя вижданията на Николай Василев. Например прекъсването на покачването на цените на услугите на мобилните оператори надали ще е одобрявано изцяло от поддръжниците на концепцията за невмешателство на страната.

Зеленият документ също е “драсни-пални клечица”. Докато Политическа партия са за по-инвазивен метод, Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия са твърдо срещу.

Ако се осъществя амбициозният проект за правосъдна промяна, сътвори се нова антикорупционна комисия - основно е да има достоверно преустрояване, а не промяна на името и кадровия състав, и работата на ДАНС се усъвършенства, вероятно разрушение на обединението няма да е от огромно значение.

- Преизбран беше президентът Румен Радев - каква беше неговата роля през миналата година?

- Изглежда, Радев имаше голяма роля. От една страна, служебните държавни управления, които излъчи, подействаха като удар върху рейтинга на ГЕРБ. Второ, създадоха и обществените персони на Асен Василев и Кирил Петков. На процедура те се обявиха пред обществото от висотата на министерските си позиции. Едва ли не беше нов вид политическа акция, която надали ще има аналог.

Нека не забравяме и положителната връзка на “Има подобен народ” и “Дондуков 2”. Постфактум даже не може да си представим кабинет на Има Такъв Народ да беше поел ръководството, само че към оня миг изглеждаше като Радев неофициално “да удря по едно рамо” на групировката.

На последно място, през миналата година, президентът продължи едни процеси, които течаха интензивно през 2020 година, а точно подаване на ръка на десните среди посредством обещанията за конституционни промени и форматите, които организираше по отношение на това. Всъщност може да се твърди, че напъните на Радев - евентуално, положени за обезпечаване на втори мандат, както и митингите, направиха допустимо през 2021 година на масата в Министерски съвет да седят политически артисти, за които това до неотдавна беше немислимо.

- Вече споменахте Делян Пеевски, който беше глобен по закона “Магнитски”, както и още няколко българи. ще има ли продължение по тази тематика съгласно Вас?

За момента ми се коства, че надали ще има нови лица в листата по закона “Магнитски”. Все отново занапред остава опцията да бъдат разследвани хората от листата. Откритията на парламентарната комисия би следвало да се проучват и да се продължава да се работи в тази посока. Ако работеше, както би трябвало, прокуратурата би следвало да се задейства.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР