ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Тома Белев пред ФАКТИ: МОСВ водеше политика големите горски паркове да нямат план за управление, за да може се сече

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Да се забрани сечта в гори над 120 години за интервал от 2 години, до момента в който не бъдат инициирани законодателни промени за запазване на първичните и остарели гори в страната ни. За това упорстват природозащитните организации коалиция „ За да остане природа “ и гражданските групи „ Зеленият тим на България “, „ Да запазим горите “, „ Да запазим Корал “ и Фондация „ Гората.бг “. Инициативата следва Стратегията на Европейския съюз за биологичното многообразие до 2030 година, която изисква страните-членки на Европейски Съюз да опазят всички първоначални и остарели гори. Беше основана и петиция с въпросното искане.

Предложението за налагането на мораториум беше импортирано и в Народното събрание, като вносител е ръководителят на Асоциацията на парковете в България Тома Белев.

От ФАКТИ се свързахме с него, с цел да приказваме по тематиката.

„ Европейската комисия одобри Стратегията за биологичното многообразие до 2030 година, в която споделят, че би трябвало да опазват първичните гори на Европа, които не се доста, само че би трябвало да се запазят. В тази тактика се споделя, че първичните гори би трябвало да бъдат опазени, само че към момента страните членки не сме изчистили самото определение за първоначални гори. Затова призоваваме страните членки да лимитират дейностите, които биха могли да доведат до тяхната загуба – т.е. да се лимитират сечите, други дейности няма по какъв начин да доведат до тяхната загуба. Този мораториум е осъществяване на тази тактика за горите, до момента в който изчистят въпроса какво ще е определението на първоначални гори. Чисто научно определение за първоначални гори има, само че очевидно е, че се чака някакво определение, което да е общо и всички страни да го възприемат по един и същи метод. Дотогава е редно да се спрат сечите в тези гори, тъй като може да се окаже, че през 2021 и 2022, до момента в който се прецизира кое е първична гора и кое не, сме изгубили част от тях “, изясни Тома Белев.

„ Искането е да има мораториум за сечите в интервал най-много до две години в горите над 120-годишна възраст, където сме сигурни, че биха могли да попаднат първоначални гори. Много постоянно ми задават въпроса за какво не над 100 години. Над 100 години ние имаме горски култури, а не първоначални гори. Няма по какъв начин всички гори над 100 години да се водят първоначални. Над 120 години сигурно най-малко част от тях биха могли да попаднат в този термин – на първичните гори. Разбира се, не всички, тъй като в част от тях е влизано, сечено, изгубен е техният примитивен темперамент. Нека да се види какво ще е определението за първоначални гори за всички страни членки, да се види кои ще са тези гори за България, само че до тогава сечта там да се забрани, откакто това е европейската политика за опазване на първичните гори “, сподели още той.

„ Национална политика надлежно към този момент ще е възбраната за сечи в горите над 120 години, които попадат на територията на естествените паркове „ Странджа “, „ Сините камъни “ и „ Българка “, до приемането на проекти за ръководство на тези паркове. Те трябваше да имат проект за ръководство още през 2003 година. Тези проекти се забавиха или по-точно някой ги забави. Ще дам образец с проекта на „ Сините камъни “, който още 2006 година беше създаден, трябваше да се внесе в Министерски съвет, само че Министерството на околната среда и водите не го внесе. Това разреши старите гори в „ Сините камъни “ - над Сливен, в региона на Драгиева чешма и така нататък, да се секат. По същия метод е и проектът на „ Българка “. Планът е подготвен от 5 години и още веднъж не разрешава сечите в старите гори, единствено че Министерството на околната среда и водите още веднъж не го е внесло в Министерски съвет за разглеждане и приемане “, уточни Тома Белев.

„ Според мен това е една политика, която Министерството на околната среда и водите водеше до момента – в огромните горски паркове да няма проекти за ръководство, с цел да може да се сече там. Предложението за мораториум на сечта е до момента в който се изработят проекти за ръководство. Изработването на такива проекти е обвързване по закон на Министерството на околната среда и водите - да ги разпореди, да ги прегледа, да се одобряват. Докато това се случва, при налагане на мораториум, ще може да важи това ограничение на сечите, което цели да принуди Министерството да проработи малко по-бързо “, счита още той.

„ Компетентни органи за този мораториум и за сечите, и за използването на вековните гори в трите парка са обособените министри, Министерския съвет и Народното събрание. Решението може да се вземе на равнище министри, на равнище Министерски съвет. Имаме обаче едно Народно заседание, което заявява по какъв начин ще опазва горите, по какъв начин е доста сензитивно на тематика околна среда, измененията в климата и така нататък Затова се обръщаме към него – с цел да забележим дали ще надскочи равнището на декларациите и ще влезе в равнището на ефикасните дейности “, изясни ръководителят на Асоциацията на парковете в България.

„ Такъв мораториум обаче би трябвало да се одобри, с цел да може да се извърши политиката на Европейския съюз и Стратегията за биоразнообразието. Самата тактика не е инструкция или правилник, само че въпреки всичко това е политиката, това е част от новия Европейски зелен пакт и озеленяването на политиката на Европейски Съюз. Не е свястно да изсечем старите си гори, още повече, че огромна част от тях отиват за дърва за огрев “, приключи Тома Белев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР