ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Отец Дионисий пред ФАКТИ: Голяма част от протестиращите са гласували за ИТН. За тях разочарованието е огромно

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Връчването на проучвателния мандат от президента Румен Радев на претендента за министър-председател на „ ИТН “ Пламен Николов в петък – 30 юли, беше съпроводено от митинг.

„ Този митинг не се роди в този ден. Той се роди на 9 юли предходната година и не е спирал. “, това сподели пред ФАКТИ гражданският деятел отец Дионисий, който участваше в гражданското неодобрение тогава. „ Имаше интервали, в които към 30 души протестиращи се сменяхме с наряди пред Съдебната палата. Бяхме там непрекъснато “, напомни той.

Свързахме се с отец Дионисий, с цел да приказваме за аргументите за гражданското неодобрение преди, по време и след връчването на мандата на „ ИТН “, както и по въпроса редно ли е да има нови предварителни избори.

„ В петък сутринта президентът заяви от Плевен, че в 17:00 часа ще връчи проучвателния мандат. Всички протестиращи сме в непрестанна връзка - тази съществена ядка на продължаващия митинг станахме като семейство. Обсъждайки всичко, което се случва, преценихме, че е редно да има митинг тогава, без значение кой ще бъде посоченият – дали от парламентарната група на „ ИТН “, дали от самия водач на партията, за възможен предстоящ министър-председател на страната “, сподели отец Дионисий.

Той уточни и аргументите за недоволството, като първо загатна предлагането на Николай Василев за министър председател: „ В деня след изборите, всички ние бяхме шокирани от един проектокабинет, воден от Николай Василев. Николай Василев не е човек, зад който не прозира българското задкулисие, което е обвързвано освен с Движението за права и свободи, а повече с Държавна сигурност. Какво е било по времето на Национална движение „Симеон Втори", когато министър-председател беше Сакскобургготски, какви са връзките с Атанас Тилев – това са неща, доста меко казано смущаващи. Представянето на сходен план на кабинет с едни такива хора, за които научаваме след изборите, е повече от отчаяние. Държа да кажа, че по-голямата част от протестиращите са гласоподаватели на „ ИТН “. Тези, които стачкуваха пред Президентството в по-голямата си част са гласоподаватели на тази политическа групировка от митинга. Хората са си дали гласа не за това, което се наблюдаваше. За тях това беше голямо отчаяние “.

Като втора причина отец Дионисий уточни срещата на Има Такъв Народ с Движение за права и свободи: „ В неделята преди връчването на мандата всички бяхме очевидци на това, че от управлението на парламентарната група на „ ИТН “ беше отправена покана за среща, която се състоя пред очите на всички медии и фенове, читатели и слушатели. Тази среща беше с тези персонажи, които не се отхвърлят от Делян Пеевски. Имам поради управлението на Движението за права и свободи. След глобите по закона „ Магнитски “ майка му Ирена Кръстева се отхвърли от него. Мустафа Карадайъ обаче споделя: „ Това е мой другар “. Те свързани лица ли са с приятелите на Пеевски? Какво е основанието на една политическа групировка, която е спечелила главната част от доверието на жителите да смени модела „ КОЙ “ - а това е моделът „ КОЙ “, тъй като Борисов и Гешев не са нещо друго с изключение на модела „ КОЙ “, да си разреши да предложения тези, които не се отхвърлят от Делян Пеевски? “, запита гражданският деятел.

„ След това наблюдавахме, че „ няма да разясняват това, което следва за изчегъртване “. Терминът „ изчегъртване “ е даден точно от тази политическа групировка – от „ ИТН “. Оттам пристигна тази дума, която в този момент се използва всеобщо. Това, което извънредно доста афектира протестиращите жители е да си представим, че няма да вървим против това, което 12 години бе като най-уродливата част на една българска мафия, зародена още преди 77 години тук и добре функционираща 32 години “, сподели още той.

„ Започна и нещо, което е необичайно - от ефира на Българската национална телевизия се чу от представители на „ ИТН “, че министър-председателят Стефан Янев си превишавал пълномощията като се обръща към политическите обединения в Народното събрание с изключение на към политическо говорене, да минават към политически акт, да подписват съглашение.

Кому е належащо това обостряне в връзките с едно държавно управление, за което ние, протестиращите, сме мечтали. Ако се прегледат записите, изключително от лятото на предходната година, ще се чуе, че сме желали служебно държавно управление да организира избори, а не постоянни парламентарни избори след 44-тото Народно събрание, провеждани от Бойко Борисов “, уточни още отец Дионисий.

„ След това се сподели, че не е в пълномощията на служебното държавно управление да предлага актуализация в държавния бюджет. Служебното държавно управление е изцяло пълноценно държавно управление. Когато Парламентът отсъства, то даже е надалеч по-свободно, в сравнение с едно постоянно държавно управление. В края на краищата това е държавното управление на президента, който предходната година излезе на 9 юли с вдигнат пестник и, казвайки „ Мутри, вън! “, беше тази институционална поддръжка за митинга, с чиято симбиоза ние постигнахме резултат.

Първо на 4 април макар фалшификации и операциите, които бяха осъществявани и без никакви промени в „ Информационно обслужване “, тогава, когато към момента всичко беше в ръцете на ГЕРБ, резултатът не беше добър за ГЕРБ. Те не съумяха да образуват държавно управление. След това изборите на 11 юли ни донесоха голямото благополучие да забележим групировка на митинга като първа политическа мощ. Още на идната заран обаче ние бяхме в потрес, тъй като чухме името на Николай Василев.

След това офанзиви по отношение на министрите от служебното държавно управление, които се употребяват с висок публичен рейтинг – и министърът на стопанската система Кирил Петков, и на финансите Асен Василев, както и министърът на вътрешните работи Бойко Рашков. Ние виждаме, че в пленарната зала на Народното събрание тези трима министри бяха подложени на доста тежка офанзива с изключение на от представители на ГЕРБ и Движение за права и свободи, още и от представители на „ ИТН “. Мога да кажа, че в случай че не беше служебното държавно управление, „ ИТН “ евентуално нямаше да има подобен резултат, знаейки по какъв начин работи партия ГЕРБ “, счита още отец Дионисий.

„ Видяхме и държание, което не кореспондира с положителното образование, от страна на управлението на „ ИТН “ по отношение на политическите обединения, които също са се родили на митинга и са с ангажимент по отношение на митинга – имам поради „ Демократична България “ и „ Изправи се.БГ! Ние идваме! “. Това е нещо, което няма по какъв начин да одобрим. През тази една година постоянно сме имали доста разногласия между тях, доста сложни взаимоотношения, тъй като сме разнообразни характери, само че задачата постоянно е била една единствена. В един миг обаче не сме уверени в това. Не можеш да провокираш президента да ти даде мандата заради страстта, в която е вкаран “, сподели още той и уточни тази обща цел: „ Борисов, Гешев и бойковизмът повече в никакъв случай да не стъпят в българските държавни институции, а каскетщината да е отстранена демонстративно от българската правосъдна система “.

На въпроса дали в сегашния миг е редно да се образува държавно управление или да се върви към нови предварителни избори, архимандрит Дионисий отговори: „ Още в четвъртък - в деня преди връчването на мандата, ние поискахме от президента Румен Радев той въобще да не връчва изследователски мандат. Това не се състоя, той връчи проучвателния мандат. Конституцията не го задължава със периоди, консултациите могат да бъдат провеждани прекомерно дълго време, с цел да може да се обясни до дъно кой кой е. Сега връзките сред всички са толкоз доста обтегнати, че в действителност единствените, които към този миг са щастливи, са тези от мафията. Онова, което ми се коства най-подходящо, е да се отива към предварителни парламентарни избори с ясното кой кой е, с едно служебно държавно управление, с някои корекции в него от страна на президента “.

„ Едни нови избори ще донесат само по-различна настройка на вота и евентуално още двама участници в Народното събрание. Вероятно обаче ще би трябвало да преминем през това, тъй като не сме били честни между тях “, добави отец Дионисий.

„ Нашето неодобрение е предизвикано главно от срещата, инициирана от „ ИТН “, с управлението на Движение за права и свободи. Те и до ден сегашен не са се извинили, а ние поискахме това опрощение в деня преди митинга. Къде да бъдем, с изключение на пред Президентството? Има хора, които са по-емоционални и отправяха към тях тези думи, които могат да се възприемат като неприятни прилагателни, само че това е естественият ход, на улицата нещата се случват по този начин “, сподели още той.

„ И аз се усещам предаден. Всички се усещаме предадени. Наблюдаваме повече замяна, в сравнение с смяна . Оттук нататък може да предложат и ангели - херувими и серафими, за претенденти. Доверието обаче няма по какъв начин да се върне. То изчезна. Доверието е като счупена ваза – колкото и да я лепите, тя ще тече “, приключи отец Дионисий.

Бел.ред.
И двете партии, и, дадоха обещание на гласоподавателите си мажоритарен избор и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР