ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Колко слънце е полезно за детето ви?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Преките слънчеви лъчи по обед безусловно би трябвало да се заобикалят, облеклото да е уместно, а детето - намазано най-малко с крем с фактор 30, поучават специалистите.

Лятото и слънцето сгряват и тялото, и душата. И бихме желали и децата ни да му се порадват, само че точно това е моментът да се каже: бъдете деликатни! Не забравяйте, че слънцето съставлява и опасност за здравето. За което немски специалисти припомнят в специфична акция за началните учебни заведения, която добавя към този момент съществуващите сходни стратегии за детските градини, осъществени под управлението на Националния център за проучване на онкологичните болести. Ръководителката на превантивния отдел към центъра Фридерике Щьолцел дава съответни образци за това какъв брой слънце е потребно за децата. Тя е освен академик психотерапевт, само че и майка на три деца.

Дъждовни води: Лятото е в разгара си и децата прекарват доста време навън. Колко слънце е потребно за тях?

Фр. Щьолцел: Слънцето е значимо за здравето и на възрастните, и на децата. Децата желаят да играят на открито, родителите обичат децата им да са навън - всичко това може да се прави, само че с мярка. Затова рекомендацията ни към децата е - прекарвайте доста време на слънце, само че не забравяйте защитните средства.

Дъждовни води: Може ли по-конкретно - какъв брой минути или часове да разгадаем на децата да играят на слънце?

Фр. Щьолцел: Първото предписание е - да се заобикалят директните слънчеви лъчи по обед, изключително от април до септември. Става дума за напълно съответен времеви период - два часа преди и след достигането на зенита. Но пък нищо не пречи през това време детето отново да е на открито - на сянка. Сутрин и вечер може да се вършат огромни разходки

Дъждовни води: Трябва ли децата безусловно да бъдат намазани със слъцезащитен крем?
Фр. Щьолцел: Когато са на слънце - наложително. Ултравиолетово лъчение има даже и в подобаващото за разходки време. Освен това предлагаме уместно облекло в слънчевите дни: по-широки и по-леки облекла, и непременно - шапки. Слънчеви очила също, което, несъмнено, при дребните деца не всеки път е допустимо. Т.е. главното средство за отбрана на децата от нездравословното влияние на слънцето е подобаващото облекло, чак по-късно идва слънцезащитният крем. Той се нанася на незащитената от облеклата кожа и е най-добре това да се прави два пъти - сутринта и по-късно денем. И най-добре е пластът крем да е по-плътен.

Дъждовни води: Какъв крем препоръчвате за децата?

Фр. Щьолцел: За децата предлагам крем с фактор 30 и повече. Малчуганите най-добре да заобикалят директните слънчеви лъчи. А в случай че детето въпреки всичко е на слънце, факторът на отбрана би трябвало е не по-малко от 50. Внимавайте употребяваното средство да обезпечава отбрана и от ултравиолетовите лъчи, както и да не съдържа нито ароматизиращи добавки, нито алкохол, който изсушава кожата.

Дъждовни води: Вероятно нерядко Ви се е случвало да чувате, че хората преди не са се мазали толкоз интензивно...

Фр. Щьолцел: По-рано не се е говорило толкоз за този проблем. Днес науката е доста е по-напреднала. Знаем, че ракът на кожата е измежду най-разпространените онкологични болести - в Германия годишно се записват 227 хиляди нови случая, 37 от които са меланоми. Това е доста нападателен тип, при който водещ рисков фактор е точно ултравиолетовото лъчение. Световната здравна организация го слага наедно с тютюневите произведения и азбеста. Кожата на децата се нуждае от отбрана, защото разрушенията, получени в детството, водят до онкологични болести в зрелост.

Дъждовни води: Все отново - по какъв начин да покажем на децата, че би трябвало да се пазят от слънцето?

Фр. Щьолцел: Имам един обичан опит - с ябълка. Трябва да се вземат две, като едната бъде сложена на слънце - да вземем за пример на безоблачен перваз, а другата се остави в банята или в някой долап. Погледнете след седмица какво става с плодовете - ябълката, оставена на слънце, се е сбръчкала, свила се е, изгубила е цвета си.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР