ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Експерт: Напълно възможно е Русия да подготвя военна интервенция в Украйна

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Какво цели съветският президент Путин, като изпраща войски по границата с Украйна? Сегашната ескалация на напрежение в района и вероятните ѝ последствия разяснява Сюзън Стюърт от фондация " Наука и политика ".

Канцлерката на Германия Ангела Меркел и президентът на Съединени американски щати Джо Байдън приканиха Русия да изтегли войските си, съсредоточени по границата с Украйна. В изявление за обществено-правната мрежа ARD експертката по Русия Сюзън Стюърт разяснява протичащото се сред Русия и Украйна. Стюърт управлява изследователската група " Източна Европа и Евразия " в немската фондация " Наука и политика ", мозъчния концерн на немското държавно управление.

Русия трансферира спомагателни войски край границата с Украйна, само че твърди, че това са рутинни маневри. Убедително ли е това пояснение?

Сюзън Стюърт: Не е безапелационно. На 23 март Русия завърши едно военно обучение, само че войските останаха. Освен всичко друго, става дума за релативно огромни подразделения, които частично са докарани от други военни райони – а това е извънредно. Войските са ситуирани освен край границата на окупираните украински територии – военни елементи бяха изпратени и на Крим, военни кораби в Черно и в Каспийско море. Става дума за освен това от рутинни маневри.

Руското държавно управление упреква Украйна, че подклажда спора в Донбас, така че Русия трябвало да отбрани ползите на своите жители там. Има ли съображение за такива обвинявания?

Сюзън Стюърт: За мен това е дезинформация. Всъщност през последните месеци украинското държавно управление на няколко пъти предлага да се върви напред в границите на Споразумението от Минск и Нормандийския формат. В Източна Украйна не се следи никаква военна ескалация от страна на украинските управляващи. В същото време единствено през предходната година Русия раздаде 400 000 съветски паспорта в Донбас и по този метод изкуствено сътвори там население от съветски жители. Сега то може да се употребява като предлог и мотив за намеса: „ Пазим нашите хора “.

Възможно ли е Русия да приготвя военна намеса?

Сюзън Стюърт: Напълно е допустимо. Все още не знаем какви са същинските планове на Русия, така че не трябва да изключваме този вид. И въпреки всичко, съгласно мен, той не е най-вероятният. Но има и друго допустимо пояснение: Русия употребява придвижването на своите войски, с цел да прикрие прехвърлянето на бойци и въоръжение в Източна Украйна, посредством които да подкрепи сепаратистите.

Ако концентрацията на войски цели да окаже напън върху Украйна: Каква би била задачата?

Сюзън Стюърт: Предполагам, че натискът би трябвало да накара украинския президент Володимир Зеленски интензивно да търси прогрес в границите на процеса от Минск – особено във връзка с изключителния статут на окупираните области и на провеждането на избори. Последното помирение продължи няколко месеца, а Русия може би е очаквала, че през тях ще има някакво политическо оживление. Предполагам също, че съветското държавно управление е сопнато от Зеленски, който е неотстъпчив. Той наложи наказания против олигарси, доста близки до съветския президент Владимир Путин. И Русия може би го притиска да анулира тези наказания.

А дали Москва не подава по този метод и сигнал към Германия и Франция, които играят значима роля в Нормандийския формат и процеса от Минск?

Сюзън Стюърт: Русия от много време чака, че Германия и Франция ще окажат напън върху Украйна. Тази сметка на Кремъл от време на време даже излиза. Днес обаче Германия и Франция съумяват много по-ясно да оценят дейностите на Русия, в това число и напредването на военните елементи. Независимо от това Кремъл може би и сега чака, че Берлин и Париж ще влияят на Киев.

Президентът на Съединени американски щати направи извънредно фрапантно изявление по адрес на Путин незабавно след встъпването си в служба, наричайки го „ палач “. Като човек, който следи и личността на Владимир Путин, мислите ли, че това изявление на Байдън играе някаква роля за протичащото се?

Сюзън Стюърт: Не бих обяснила дейностите на Путин единствено като реакция на казаното от Байдън. Москва е наясно, че новата администрация във Вашингтон още не е изработила дефинитивно своя курс, само че към този момент се обрисува твърда позиция към Русия. Може би това играе избрана роля. Но в дейностите на Путин може би има и прочувствен съставен елемент. Той от ден на ден се затваря, изолира се както от популацията, по този начин и от една част от съветския хайлайф - и към този момент се опира само на стеснен кръг хора, произхождащи основно от тайните служби. В тези условия е допустимо да се поддаде на страсти във връзка с Байдън.

Ако се стигне да по-сериозна борба в Източна Украйна, скрита или изцяло открита: Какво вътрешно-политическо отражение би оказала тя в Русия?

Сюзън Стюърт: Малко са благонадеждните и самостоятелни изследвания на публичното мнение, само че по всичко проличава, че един боен конфликт би бил неизвестен в Русия. Населението към този момент е изтощено от външно-политически случки. Анексирането на Крим се оказа огромен вътрешно-политически триумф за Путин, само че намесата в Сирия – не. Хората в Русия през днешния ден повече се интересуват от икономическото и от общественото си състояние, това им е грижата. А също така доста руснаци считат украинците за приятелски народ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР