ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Адв. Белянова пред ФАКТИ: Всяко незаконосъобразно действие на Борисов се връща към него като бумеранг

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Ако търсим логичност при Борисов, няма да е на база на закона . Днес ЦИК са оповестили, че са приели заявките за отвод от депутатско място освен на Борисов, а на общо двама души от ГЕРБ-СДС и шестима души от Движение за права и свободи. Не съм конституционалист, само че тази порочна процедура е от 2014 година, когато Делян Пеевски за пръв път се отхвърли при изборите за представители в Европейския парламент. След това този отвод се повтори отново с Пеевски и с Карадайъ. За страдание никой не е обжалвал тези решения на ЦИК пред Върховен административен съд и в последна сметка тази процедура я има. Случаят с отхвърли на Борисов не е първи “.

Това сподели юрист Албена Белянова пред ФАКТИ . Повод за думите ѝ беше законовата логика зад решението на Борисов да се откаже от депутатското си място. Свързахме се с юрист Белянова, с цел да приказваме още и за резултатите от парламентарния избор, както и за верните дейности оттук нататък.

На въпроса какво стои зад този отвод на Борисов, юрист Белянова отговори: „ Това е отвод да бъдеш определен за депутат, макар че има решение на Конституционния съд, в което се споделя, че Народното събрание се смята за образувано от датата на изборите. Тоест Борисов би трябвало да се откаже, като се яви на първия работен ден на Народното събрание, и подаде оставка пред самото Народно заседание, а не пред ЦИК “.

Адвокат Белянова посочи и кой може да каже дали отводът от депутатското място на Борисов е демонстративен акт, а не следване на процедура – Върховният административен съд, стига да бъде сезиран. „ Целта на действието съгласно мен е оставане на Борисов като министър-председател до избора на нов Министерски съвет или надлежно на длъжностен кабинет от страна на президента . Това е близо цялостен месец, в който могат да се случат доста неща – да бъдат раздадени концесии, да бъдат извършени публични поръчки и в последна сметка да продължат да бъдат следени институциите, в това число и контролните такива. Единият месец, в който ще се създадат опити за сформиране на кабинет, въпреки това е изцяло задоволителен за приемане на главните промени в Изборния кодекс. Били сме очевидци какъв брой бързо може да бъде признат един закон “, сподели тя.

След това диалогът мина към един възможен длъжностен кабинет и нови избори. „ Смятам, че е вярно да има длъжностен кабинет и предварителни избори . Мисля, че служебният кабинет напълно би трябвало да го оставим на отговорността на президента. Това е негово конституционно обвързване и надлежно той би трябвало да носи отговорността, а не тя да бъде прехвърляна било на жители, било на други политически обединения “, сподели юрист Белянова.

Тя заключи измененията в Изборния кодекс, които са нужни преди новите избори: „ Нужни са промени в главните неща – въвеждане на напълно машинно гласоподаване, без бюлетини – по този начин и изборите ще костват доста по-малко на данъкоплатците, на опция на българите в чужбина да гласоподават, на видеонаблюдение при броенето на бюлетини “.

Адвокат Албена Белянова посочи, че съгласно нея е по-удачно вместо да се губи време в опити за образуване на кабинет, е по-редно това време да бъде употребявано, с цел да се случат тези промени в Изборния кодекс. „ Другото значи още веднъж взаимни отстъпки и подмолни сделки по-късно. Това нещо сме го виждали. Какъвто и кабинет да се направи, той ще зависи от поддръжката било на Българска социалистическа партия, било на Движение за права и свободи, било на ГЕРБ. Всяко едно решение и всяко едно предложение на новия кабинет ще зависи от тези политически сили, които ние свързваме със статуквото “, добави тя.

„ Мен ме тормози и друго – че преди, такова предложение за експертен или програмен кабинет беше направено точно от Движение за права и свободи. Притесняваме още нещо. Вчера Хаджигенов ясно сподели защо става въпрос – да вземем едни пари от Европа. Каквото и да си приказваме, става въпрос за пари. Ако следим парите, можем да си разбираем и огромна част от решенията “, сподели още юрист Белянова.

На въпроса дали резултатът на ГЕРБ от парламентарния избор предвещава края на политическата партия, тя отговори: „ За мен действителният резултат на ГЕРБ на тези избори е вотът от чужбина. Дори и там обаче би трябвало да отчетем, че са дали своят вот чиновници на посолствата, консулствата, които са назначени от ГЕРБ. За мен резултатът на ГЕРБ даже е висок, тъй като той в този момент е реализиран благодарение на целия държавен уред и то освен в деня на изборите .

Един образец е АДФИ, където аз съм работила като заместник-директор. За страдание в същото време не съм виждала нещата по метода, по който в този момент ги виждам. Трябва да имаш зловредно мислене, с цел да виждаш нещата по метода, по който те за жалост в действителност са. В АДФИ инспекции се вършат против неуместни за ГЕРБ и за статуквото кметове, тъй като въздействието на кръга Пеевски е голямо. В този смисъл, инструментите за въздействие не са единствено в изборния ден. Видяхме какво направи ЦИК, какви решения взимат, в това число в самия ден на изборите, когато разрешиха заявления да се подписват отвън изборните секции в чужбина. Това беше фрапантно нарушаване, което е ясно чии ползи обслужва “.

„ Информационно обслужване “ персонално на мен отхвърли да даде информация по какъв ред и при какви условия се назначават специалистите, които вкарват данните от изборните комисии. Имаме една поредна неяснота “, напомня юрист Белянова и добави: „ Тук е ролята на „ Ти броиш “. Най-важното, което реализира тази платформа, е една предварителна защита да бъдат манипулирани резултатите . Беше им лишен точно този инструмент – при въвеждането на данните да се дадат разнообразни резултати от това в паралелното броене на „ Ти броиш “. Това редом броене беше направено от хора, които работиха без пари, до момента в който ние – данъкоплатците, плащаме заплащане на тези, които броят и вкарват данните в „ Информационно обслужване “.

Това, което жителите споделят с резултатите от парламентарните избори, съгласно юрист Белянова е точно това, което жителите споделяха на летните митинги. „ Оставка на Борисов, оставка на Гешев и почтени избори. Процентите някак съответстват. И лятото се разясняваше, че 70% от хората поддържат митинга. Тоест другите 30%, които не са го подкрепяли, като глас ги получи статуквото “, сподели тя.

„ Прави усещане още, че всяка от опозиционните до изборите партии споделяше, че митинга е дал своя вот за съответната партия. Истината е, че този протестен избор се разпиля в „ ИТН “, „ Демократична България “, „ Изправи се! Мутри вън! “, БНО, която условно е на Божков – тя беше мандатоносител на „ Българско лято “, „ Възраждане “, „ Ние, жителите “, АБВ “, добави юрист Белянова.

На въпроса по какъв начин ГЕРБ би могла дефинитивно да слезе от власт, тя отговори: „ Смятам, че няма да е по никакъв начин елементарно. Отстраняването на мафията, овладяла страната и държавните институции, ще е един нескончаем развой . Основното, което би трябвало да се направи, е да се вкара механизъм за носене на действителна отговорност от страна на държавните чиновници. Тогава те самите няма да желаят да бъдат такива. Смятам, че това, което направи Борисов – тъй като ГЕРБ е Борисов и Борисов е ГЕРБ, е, че с това обезличаване на институциите, с това потъпкване на законите, с тази показност, че няма кой да го накаже, той нанесе най-голяма щета на себе си. Направи го още с отношението си към публицистите.

Това, което той прави – приказва единствено през Facebook, то се обръща против него. Той направи Facebook важен. Да, той може да блокира мен или други мислещи жители, които без да го наскърбяваме, показваме нашата позиция, само че не може да блокира изразяването на всеки един от нас на нашите персонални страници. В един миг, колкото и да е тъжно, страната стартира да се ръководи през Facebook. Всяко едно незаконосъобразно деяние на Борисов се връща като бумеранг към него. Той вреди най-вече на самия себе си . Докато до 2013 година ние нямахме такава опция през обществените мрежи да обсъждаме, да даваме отзиви, да осветяваме протичащото се, то в този момент това не би могло да бъде спряно. Можем да купиш медии, само че не можеш да купиш Facebook “.

Адвокат Белянова посочи, че приказва за 2013 година точно поради митингите тогава. „ Протести през 2013 година в последна сметка доведоха до още по-лошо. Не можем да си позволим да допуснем това в този момент . Важното е да не сме жители единствено преди избори, а да бъдем жители всеки ден. Важното е всеки ден да отстояваме правото си да бъдем жители и правото на страната си. Сега се реализира и още нещо доста значимо – Европа видя какво се случва тук, светът видя какво се случва тук”, сподели юрист Албена Белянова е края на диалога.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР