ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Адв. Екимджиев за ФАКТИ: Можем да очакваме един мек, дипломатичен, но категоричен натиск от САЩ

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Преди няколко дни – на 30 март, Държавният департамент на Съединените американски щати разгласява своите годишни отчети за положението на правата на индивида в разнообразни страни по света. България е измежду тези страни, като отчетът се отнася до 2020 година.

„ Съществените проблеми, свързани с правата на индивида, обгърнаха: принудително отношение от страна на полицията; случайни арести; съществени проблеми с независимостта на правосъдната система; съществени ограничавания на правото на свободно изложение, в това число цензура на медиите, принуждение и закани за практикуване на принуждение против публицисти, както и корпоративен и политически напън върху медиите; връщане на бежанци или търсещи леговище лица; тежки корупционни деяния; закононарушения, свързани с принуждение или закани за практикуване на принуждение против роми; принуждение против деца; закононарушения, свързани с принуждение или закани за практикуване на принуждение против лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални и интерсексуални лица (ЛГБТИ) “, написа в резюмето на отчета за Българи, което Посолството на Съединени американски щати у нас разгласява на български език.

За да приказваме за отчета на Държавния департамент на Съединени американски щати за човешките права у нас, за посланията от този отчет и какво е допустимо да се случи оттук насетне, от ФАКТИ се свързахме с юрист Михаил Екимджиев.

„ Това е отчет, който се изготвя от Държавния департамент на Съединени американски щати годишно. Обичайно този отчет се обнародва точно през месец март. Той съдържа една доста значима оценка на американската администрация, която на практика е на американското държавно управление, за положението на правата на индивида в страни, с които Съединени американски щати има някакви връзки. Това е по-скоро отчет, който има осведомителна функционалност и е ориентиран към самите американски жители .

Бидейки осведомени по този метод – публично от своето държавно управление, какво съгласно същото това държавно управление се случва в тези страни, които са обект на отчетите, американските жители могат да държат сметка на своето държавно управление . Могат да държат сметка за какво да вземем за пример откакто са установени такива систематични проблеми, каквито в България има с ендемичната корупция, със систематичните нарушавания на правата на индивида, с полицейското принуждение, с дискриминирането по отношение на малцинствата, Съединени американски щати заявява инвеститорски ползи или топли партньорски връзки.

Възможно е да държат сметка и за друго – за това за какво не се подхващат ограничаващи ограничения, както се подхващат по отношение на Русия и някои други страни, в които тези нарушавания са брутални, или за това каква е била реакцията на американското държавно управление откакто са установени тези нарушавания, тъй че те да бъдат съвместими с политиката на американското държавно управление към тази страна “, разяснява юрист Михаил Екимджиев.

„ За мен е доста впечатляващо, че след злощастното привършване на мандата на Доналд Тръмп, администрацията на Байдън изрично в прав текст декларира, че отбраната правата на индивида ще бъде главен приоритет на американската политика . Това е нещо доста значимо, тъй като то беше забравено през последните 4 години. Оттук нататък ние можем да чакаме един мек, изкусен, само че безапелационен напън през политики, през условия за вложения и осъществяване на американски стопански планове в България и на Балканитe. Можем да чакаме, че като изискване ще се слага точно подобряването на тези индикатори, които са извадени като подлежащи на рецензия в отчета на Държавния департамент на Съединени американски щати. Този отчет единствено удостоверява заключенията на двамата сенатори от Републиканската и от Демократичната партия, които бяха оповестени на уеб страницата на Посолството на Съединени американски щати единствено преди две седмици и които някои политици и дипломати се пробваха да омаловажат, представяйки ги като техни персонални отзиви “, продължи юрист Екимджиев.

Вече е безпощадно ясно, че отчетът е позиция на американското държавно управление и на американската страна . По времето на Тръмп партнирането ни със Съединени американски щати можеше да значи на първо място икономическо съдействие. Докладът на Държавния департамент демонстрира, че това съдействие не може да бъде продължено без един ценностен консенсус, че правата на индивида в България ще бъдат спазвани. Това ще бъде ‘conditio sine qua non’, т.е. изискване, без което не може да се надграждат икономическите, политическите и военните връзки оттук насетне. Това е доста значимо и обнадеждаващо “, изясни той.

„ Самите изводи в отчета не са изненадващи. Ние си знаем, че сме най-корумпираната и най-бедна страна. Свързвам двете, тъй като бедността е резултат от корупция в българския модел . Ние сме най-корумпираната и по тази причина най-бедна страна в Европейския съюз. Знаем класацията на „ Репортери без граници “, на която сме на 111-то място по независимост на медиите, знаем за завладяването на медиите и тяхното нехигиенично финансиране с обществен финансов запас. Разбира се, противен акцент е полицейската грубост, проявена изключително интензивно при погромите против протестиращите хора това лято. Това е съчетано с неналичието на съответно следствие на полицейско принуждение, в това число и на нападенията над публицисти – имам предвид над Слави Ангелов и Димитър Кенаров. В отчета участва още и обичайна назадничавост и прояви на дискриминация, от време на време и принуждение, към хора от другите етнически и полови малцинства “, сподели още юрист Екимджиев.

На въпроса какви са вероятните дейности от страна на Съединени американски щати към България, той отговори: „ Не бих се наел да проучвам всички линии, посредством които към момента най-могъщата страна в света, имам предвид Съединени американски щати, биха могли да въздействат на България. Несъмнено обаче ние не сме туземци, които живеят в някакъв резерват, без значение от международните политически и стопански процеси . Във всички случаи има значително официални и неофициални, дипломатически, стопански и юридически лостове и механизми, с които Съединени американски щати – без да са като Съюз на съветските социалистически републики, който при проблеми можеше да прати танкове, могат да реализират своите цели, тъй че да не бъдат упреквани от жителите си, че поддържат топли връзки с страна, която на ценностно равнище не дава отговор на тези базисни условия за партниране. Визирам на първо място правата на индивида, което е в основата на ценностната пирамида в цивилизования северноатлантически свят. Правата на индивида са основата, върху тях се надграждат икономическо, политическо, военно и какво ли не още съдействие “.

Относно реакциите на отчета от българска страна, юрист Екимджиев сподели: „ Официозите, обвързваните с властта медии ще се опитат да го маргинализират . Просто ще кажат, че това са отчети, пишещи се от едни хора през Океана, на голямо разстояние от България, които нищо не схващат от българските действителности, че техните източници – НПО-та и представители на опозицията, са ненадеждни. Ще ги има тези обичайно употребявани опорни точки за омаловажаване, за маргинализиране на тези изводи. Горе-долу внушението ще бъде: „ Ние си знаем в каква страна живеем, а те за какво бият афроамериканците? “. Това ще бъде посланието “.

„ По-важни са икономическите позиции. Не е загадка, че се обмислят доста скъпи и значими инфраструктурни планове по самодейността „ Три морета “. Според мен посланието на Съединени американски щати е ясно – „ в случай че желаете тези инфраструктурни планове да бъдат осъществени с присъединяване на България и с големите геополитически и стопански преимущества, които тя би осъществила посредством тях, оправете си политиките във връзка с правата на индивида, свободата на словото, малцинствата и по-късно бихме могли да се разберем “. Иначе евентуално ще се направи по този начин, че тези планове да ни заобиколят ”, добави юрист Екимджиев.

В края на диалога юрист Екимджиев подчертава върху един вероятен сюжети за развиване на България: „ Виждайки нелепостите, които в този момент се случват и в България, и в Македония, уповавам се, че най-малко осведомените, мислещите четящите хора си дават сметка, че в случай че продължат да ни ръководят хора с такива патриотарски настройки – тази коалиция на ГЕРБ и Вътрешна македонска революционна организация, ние ще се превърнем в една подигравка на страна, каквато за жалост е Северна Македония сега. Ще се превърнем в един етнофолклорен резерват, в който евентуално за чужденците ще е доста занимателно да идват, да ни гледат и да се снимат с нас. Ще продължим да бъдем най-бедните и най-корумпираните и несъмнено ще се състезаваме на две писти единствено с братята македонци. Като че ли нелепостта в позициите на двете страни е най-сериозното доказателство, че ние сме доста близки и по генезис, и по просвета, и по нрав, само че за жалост от това не печелим”.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР