ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Всичко мина перфектно: как ваксинират възрастните в Германия

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
В края на предходната година в Германия последователно започнаха имунизациите - на първо време на хората над 80 години, които остават приоритет до края на месец март. Скоро ще стартира и имунизацията на жителите над 70 години. С какво се сблъскват над 80-годишните, решили да се имунизират, с цел да се усещат по-защитени? Две от тях - Илзе Вихман от Нойвид и Розвита Кузен от Бон - описват пред Дъждовни води:

Дъждовни води: Когато разбрахте за опцията за имунизация, изпитахте ли съмнения? Убедени ли сте, че имунизацията е дейно средство за битка с пандемията?

И. Вихман: Аз кардинално съм уверена в изгодата от имунизациите. Но никой не можа да ми каже сигурно дали сега съм ваксинирана против ковид. Попитах особено, тъй като имам подозрения - дали щом съм имунизирана, съм изцяло предпазена и никой не може да ме болести. А това към този момент не е несъмнено - следва да се откри с течение на времето. Ваксинацията в действителност е единствената опция, която имаме, само че към този момент никой не може да удостовери нейния резултат - става дума повече за вяра, в сравнение с за убеденост.

Р. Кузен: От седми февруари стана допустимо да се запишеш за имунизация - през интернет или по телефона, което аз в продължение на два дни се пробвах да направя безрезултатно. Ядосах се и потърсих помощ - най-после в интернет съумя да ме запише дъщерята на моя другарка. Не съм имала каквито и да било съмнения, нееднократно съм се ваксинирала. Убедена съм, че имунизациите са от изгода - като да вземем за пример против грип или против пневмококите, които нападат белите дробове. И до ден-днешен не съм чула нищо, което да приказва срещу имунизациите, а даже и да има - плюсовете несъмнено са доста повече от минусите.

Дъждовни води: Възможност за избора на ваксина не е имало – разполагаем е била единствено тази на Pfizer/BioNTech. Как съответно мина имунизацията механически?

И. Вихман: Мина доста безпрепятствено - в имунизационния център всичко беше проведено доста добре. Информацията за опцията за имунизации беше поместена в локалния вестник дружно със съответния интернет адрес, където да се запиша. Отидох на уеб страницата, попълних формулярите без никакви проблеми - всичко, което желаеха да знаят за моите болести. Затруднения нямах до последния въпрос, съдържащ код, който би трябвало да се впише, с цел да докажеш, че не си робот. С това условие по този начин и не се оправих - все ми излизаше неточност. Звъннах на телефонния номер за въпроси и споделих казуса си. Любезната госпожа на телефона ми сподели: " Не се измъчвайте, аз ще ви дам незабавно час за имунизацията. " Така получих датите и часовете и за двете си имунизации - стана бързо.

Единствено мога да се оплача от местоположението на имунизацонния център - високо в планината, на половин час път с кола от града, в който пребивавам. Определено можеха да го провеждат някъде по-близо до хората.

След първата имунизация нямаше безусловно никакви странични резултати, само че деня след втората доза имах главоболие и болки в крайниците. Определено не се усещах добре. Но тези болки последователно спаднаха и на по-следващия ден към този момент всичко беше наред.

Р. Кузен: Нямах никакви проблеми след имунизацията, като се изключи че ме наболяваше мястото на инжекцията. Центърът за имунизиране беше ситуиран централно и всичко беше чудесно проведено - бих споделила съвършено. На входа ни посрещнаха общителни младежи, евентуално студенти, които припечелват по нещо в допълнение, мериха ни температурата, след което ни насочиха към една огромна зала, където да поизчакаме. След това вратите се отвориха и ни споделиха, че можем да влезем. Минахме през разнообразни гишета, където трябваше да си покажем документите. Накрая ни одобриха - в действителност като на конвейер, само че всичко функционираше съвършено.

Предварително трябваше да опиша предходните си болести, както и да заявявам, че съм съгласна с имунизацията. Описах какви медикаменти взимам и толкоз.

Дъждовни води: Информирате ли се постоянно от медиите за развиването на ковид? Какво смятате за наложените ограничаващи ограничения - докога би трябвало да останат?

И. Вихман: Това е добър въпрос, само че той би трябвало да бъде заложен на вируса. Аз непрекъснато проследявам информациите за ковид, а е и неизбежно - медиите са цялостни с тях. По отношение на разхлабването на рестриктивните мерки считам, че би трябвало да се работи оптимално внимателно, защото всички учени приказват за трета вълна. Затова аз съм за нерешителност и по-добре да няма прекалено много разхлабване, въпреки всички хора естествено да го желаят. По-добре постепенно и внимателно, с взор към броя на случаите.

Р. Кузен: За мен това с новините за ковид е злополука. По малкия екран не се приказва за нищо друго, по тази причина изключвам неотложно, не устоявам и не желая да чувам. Каквото ме интересува, го узнавам от вестника. Информацията естествено е значима, само че не по 10 пъти дневно, след което на другия ден още веднъж и още веднъж. Аз съм елементарен консуматор на информация и към този момент не устоявам - не искам да чувам всичко това.

Ясно е, че сме в трета вълна. И в същото време съм сигурна, че пътят, определен от държавното управление, не е правилният. Тъй като съгласно мен множеството болести се случват в фамилията, а не в заведенията за хранене, магазините или учебните заведения. Когато всички са предпазени с маски и се съблюдава отдалеченост, няма по какъв начин да зародят проблеми, само че в фамилията е друго. Но пък къде другаде да идат хората, когато всичко друго е затворено? Те въпреки всичко търсят някакво многообразие и остава единствено фамилията. А това, имам вяра, е най-голямата заплаха от болест.

Самата аз се вардя като нося маска, съблюдавам дистанцията, а и отивам на пазар по обед - тогава има минимум хора. Оптимистка съм - считам, че това, което има да става, ще стане.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР