ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Даниел Парушев пред ФАКТИ: До нас достигнаха стотици сигнали от студенти, които искат редуциране на наемите

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
По-ниски наеми за месеците, в които студентите не употребяват общежитията си – за това прикани Националното посланичество на студентските препоръки. Макар че от 16 януари някои от дейностите на университетите, като отбрана на дипломна работа за приемане на образователно-квалификационна степен да вземем за пример, към този момент могат да се организират присъствено, образованието на студентите продължава най-вече онлайн. Това е и повода доста от тях да не употребяват общежитията си. За да ги запазят обаче, студентите се постанова да заплащат наемите си, а в някои от университетите – да поемат и режийните разноски. Именно това е повода Националното посланичество на студентските препоръки да изиска понижаване на разноските за потребление на общежитие във времето, в което студентите в действителност не ги употребяват.

От ФАКТИ се свързахме с ръководителя на Националното посланичество на студентските препоръки Даниел Парушев, с цел да приказваме по тематиката.

Ценовият диапазон на общоприетия наем за общежитие на българските университети е в порядъка сред 50 и 100 лв., сподели Парушев. „ Разбира се, наемът зависи от консумативите на студента. Зависи също дали живее в един по-приличен блок – приказвам за по-добър, по-нов блок от някои други. Всяко едно висше учебно заведение дефинира разнообразни наеми, само че приблизително става дума за към 70 лв. “, разяснява той.

„ Софийският университет има едни от най-ниските наеми, те не са променяни от 15 години. Именно по тази причина СУ не може да е константа за всички университети. Мога да кажа, че те имат най-ниските наеми, това е тяхна политика – огромен университет са, имат огромно финансиране. Мога да дам образец с УНСС – отново огромен университет, има към 20 хиляди студенти, там наемите стартират от 40 лв. и стигат до 60 лв.. Говорим единствено за наем, без консумативи. Когато се прибавят консумативите, стават 70-80 лв. на месец “, сподели още той.

„ Няма формула за установяване на наеми. Всеки един университет, на база ректорско управление, дефинира каква да е сумата. Ще дам образец и със ССО - Студентски столове и общежития, тъй като принципал на ССО е министърът на образованието. Към ССО спадат Русенският университет, Великотърновският, Тракийският, Шуменският и други. Наемът им е 70 лв.. Тоест в 70 лв. влиза всичко. Подсказвам, че огромни университети като този в Русе, този във Велико Търново имат наем от към 70 лв.. Медицинският университет в Пловдив обаче има 90 лв. наем. Много е друго, само че в този порядък – сред 50 и 100 лв., са наемите на студентите “, добави Парушев.

Относно предлагането за понижаване на наемите на студентите, той описа: „ Това предложение на Националното посланичество на студентските препоръки е сходно на предлагането, което направихме през месец април и май 2020 година, когато студентите минаха към образование в онлайн среда. Именно тъй като от средата на ноември студентската общественост още веднъж се образова в онлайн среда и поради това, че имаше съкращаване в по-голямата част – бих споделил, че на 70% университетите редуцираха наемите си тогава, точно поради това поискахме в този момент за месеците януари и февруари още веднъж съкращаване на наемите. Да, ние желаеме понижаване с 50% . Смятаме, че на половина е изцяло допустимо и резонно.

Ще дам образец с Пловдивския университет, в който през месец декември понижиха напълно наемите си. Тоест за месец декември няма въобще заплащане на наем, напълно обезпечиха студентската общественост. Става въпрос за студентите, които не употребяват общежитията си сега . Това направи и УНСС – те редуцираха с 25% наема. Там се дава опция на студентите да показват декларация, с която твърдят и университета, и поделението си, че не са на територията на самия университет и на самото общежитие. Само тези студенти, които не живеят в общежитието, могат да се възползват от този понижен наем. Всички други, които живеят там, ще платят целия наем, тъй като употребяват общежитието. Тази обществена стратегия или корпоративна обществена отговорност е ориентирана единствено към тези студенти, които не съумяват да се приспособяват към дадения град, в който единствено учат, не работят или пък са напуснали работа и са се прибрали по родните си места.

Обърнахме се към министъра на образованието и към ректорите, тъй като има доста обществени, стопански ограничения, които се направиха от държавното управление, само че за студентската общественост такива ограничения не се виждат. Именно по тази причина ние се обърнахме към тях – тъй като тук става въпрос за родители, които са останали без работа, които са с намалени приходи, също по този начин за студенти, които също са с намалени приходи , в случай че са работили в съответния град и по-късно са се върнали по родните места “.

„ Това е едно отношение, една корпоративна отговорност на университета към студентите. Реално видяно, с помощта на студентите ги има и университетите, и преподавателите. Ако мога да направя едно съпоставяне, това, което се вижда в Европа във връзка с пандемията от Covid-19 е, че студентската общественост в Европа изиска в това число понижаване на таксите. У нас досега студентската общественост не е поискала понижаване на таксите за университетите. Студентската общественост в Европа изиска също да се редуцират наемите за местата, в които живеят. В доста университети, като изключим тези във Англия, наем към този момент въобще не се заплаща, тъй като общежитията не се употребяват. Представете си както има наши студенти в Европа, в чужбина, те сега се образоват в родните си градове в България и в това време, с цел да запазят общежитието си, което употребяват в Нидерландия или Германия, те да си заплащат цялостен наем. Няма такава процедура на никое място.

Каква е разликата сред българските студенти в чужбина и тези, които са в различен град? Напълно резонно е, когато нещо не го използваш, да имаш някакво съкращаване на наема “, сподели още Парушев.

„ Искрено се надяваме, че ще дойдат по-добри времена, само че поради това, че те не идват, до нас доближиха стотици сигнали от студенти, които желаят съкращаване на наемите. Имаме над 110 сигнала с молба да отнесем въпроса до Министерството на образованието, до Съвета на ректорите. За такси съвсем не се повдига въпросът – може би има двама студенти, които желаят това, само че над 110 души, които желаят съкращаване на наемите, ние нямаше по какъв начин да останем безучастни “, добави ръководителят на Националното посланичество на студентските препоръки.

На въпроса каква е реакцията на ректорите към предлагането за понижаване на наемите, Парушев отговори: „ Много е субективно. УНСС още сега, в който излязохме с такова искане, незабавно редуцира наемите. Същото беше и при Югозападния университет, при УАСГ, Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “, Медицинския университет в Плевен, НСА. Тези шест университета реагираха стремително и доста бързо. Остава другата част “.

„ Реално видяно една стая, когато няма студенти, токът не се употребява, парното също може да бъде спряно. Когато чуем, че разноските са непрекъснати, просто това за нас не е състоятелно. Няма по какъв начин една постройка да се отоплява на 100% и осветлението да работи на 100% в общите елементи - и в образователните зали на университетите, и в общежитията. Просто не е разумно, в случай, че университетите са затворени, а общежитията са с 20% живущи . Същото е и с разноските за личен състав – непрекъснатите разноски за личен състав, за чиновници и преподаватели са неоспорим факт, те са най-голямото перо и те се заплащат. Има обаче режийни променливи разноски, които се заплащат, а сигурно има спестовност, тъй като дадена постройка, не се населява от студенти. Това е цялостен нонсенс. Чуваме разнообразни хора, преподаватели и ректори да споделят, че разноските са същите – няма по какъв начин да е по този начин. Ако разноските са същите, то това не е добър мениджмънт. Вие ще отоплявате ли едно място, в случай че не живеете в него? Или пък ще отоплявате офиса си, в случай че сте хоум офис? Разбира се, че не. То просто не е разумно.

Когато чуваме такива нещо, би трябвало да повдигнем въпроса. Нямам укор към ректорите, имам една молба и тя е от името на студентската общественост – да се опитат да редуцират наемите , където могат. Всеки един университет може да направи калкулация и да реши дали с 10, дали с 20, дали с 30% да понижи, само че да покажат една корпоративна обществена отговорност към студентската общност”, разяснява Парушев.

“Това са 200 хиляди студенти, 100 хиляди от тях живеят на общежитие. Повечето хора ще кажат: „ Какво са 20 или 30 лв.? “. Някои хора цяла седмица изкарват с 20-30 лв. и не може всички да се слагат под общ знаменател. Това, че някой може да си заплати, че така наречен „ хора, които ръководят процесите “, могат да ги поемат, това не значи, че студентската общественост и техните родители, изключително от дребни обитаеми места, могат да си ги разрешат. В тази рецесия всеки един лев от тези 20-30 лв. е необходим. А щом имаме и над 100 сигнала, значи не е чак толкоз на ниска цена за студентската общественост да си заплаща наема “, сподели Даниел Парушев - ръководител на Националното посланичество на студентските препоръки, в края на диалога ни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР