ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Проф. Пламен Павлов: Македонската пропаганда срещу България добива гьобелсовски мащаби

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Мисля, че самата Република Северна Македония не ни остави различен избор. Това в изявление за Агенция " Фокус " историкът проф. Пламен Павлов за миналата 2020 година в българо-македонските връзки.

Според него България не е имала различен избор, с изключение на да каже " Не ".

" Това в македонската агитация, която добива гьобелсовски мащаби понякога, се стига до неуместни изказвания по какъв начин сме ги спънали с несъгласие, до грозни, цинични изявления от страна на публични представители. Слава Богу, някои от тях бяха порицани от тамошните управляващи, някои изгубиха и работата си. Това е незадоволително. Тази антибългарска акция е извънредно време да престане и България е жертвата в този случай. Не желая ние да бъдем жертва. Не желая да се придвижва този неуместен и фиктивен спор на българска територия. В това отношение ми се коства, че това, което ние приказваме на публично ниво, че се опасяваме надали не от някакво македонско малцинство в България, е несъстоятелно ", сподели още проф. Пламен Павлов.

Той акцентира, че ние имаме българско болшинство в Македония.

" Имаме го даже в лицето на тези десетки хиляди хора, които имат български паспорти и които били биха доста повече, в случай че България имаше една по-отворена и ясна политика по въпроса. Те не са отговорни, че ние сме изгубили земите си, част от България преди време. Навремето Федерална република Германия оферираше на всеки човек от Източна Германия немски паспорт, тъй като има право на подобен. Според мен хората от Република Македония изключително тези, които са от български генезис, имат изрично право на български паспорт. Там се получиха грозни кавги, стигна се до очакване с години наред, корупционни схеми и какво ли не още. Така или другояче хората, които са с български генезис от Македония, а те са болшинството от хората, те са българи за нас. Вече те какви се считат, си е персонално техен въпрос ", разяснява историкът.

Имам вяра за връзките ни със Северна Македония, всички имаме такива очаквания – даже и хората там, сподели още проф. Павлов.

Според него би трябвало да бъде просвещавано и българското публично мнение.

„ Ако се съди по обществените мрежи, има доста недоумение от наша страна. Ние едва познаваме част от личната си кръв и плът, каквото е популацията в Северна Македония. Продължават да се носят на всевъзможни нива всевъзможни приказки какъв брой ни ненавиждат и какво ли не. Препоръчвам на всеки българин да посети най-малко един път Македония и да види, че там никой не ни ненавижда. Въпреки промиването на мозъци, масата от популацията на Северна Македония има положително отношение към нас като народ “, акцентира проф. Пламен Павлов.

По думите му нерядко може да се чуе по какъв начин сме един народ и така нататък

„ В това отношение ние сме дебитор и на личното си общество. Загърбването на тематиката Македония в продължение на десетилетия е реалност. Тук още веднъж мога да отдам дължимото на това, което направи Красимир Узунов, моят безценен другар и ваш президент. Това, което той направи за просвещаване на българското публично мнение и на това на Северна Македония и в доста по-широк мащаб на това какви са действителните процеси в Македония и по какъв начин става дума за един народ в две страни “, добави още проф. Пламен Павлов.

Съвместната историческа комисия със Северна Македония ненапълно беше неточност, означи проф. Павлов. Според него тези въпроси могат да бъдат изчистени без такава комисия по чисто административен път.

„ Не оборвам и компетентността и положителната воля на сътрудниците от българската част на комисията, които се държаха почтено и не отстъпиха от нищо кардинално. Поставянето пред скоби на комисията, че тя ще взема решение политически въпроси, е груба неточност. Това е неточност на българската страна. Това беше една демонстрация на доверчивост, че по пътя на рационалния разговор нещо може да се случи “, сподели още проф. Павлов.

Според него подобен разговор от другата страна не виждаме.

„ Моят зов към сътрудниците от македонската част на комисията е да престанат да лицемерничат и да приказват неистини. При състояние, че доста добре знаят каква е истината. Хора, които претендират да са историци, университетски хора и хуманитаристи, не им отива да приказват неистини. Още по-малко отива на хора от България да им припяват. Така че по кое време ще отмине този диалект на омразата, не мога да предвиждам, само че се надявам той да спадне и се надявам на доста по-адекватни отговори от българска страна “, посочи още проф. Павлов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР