ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Манол Гойгаджиев пред ФАКТИ: Затварянето през декември на практика доближава до нула всички приходи

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
В края на предходната седмица от Българската асоциация на ритейл центровете насочиха зов моловете да бъдат отворени колкото е допустимо по-рано преди коледните празници. „ Хoрaтa щe пaзaрувaт зa Кoлeдa, зa дa зaрaдвaт cвoитe близки и тoвa дa ca принудeни дa гo прaвят oт мaлък брoй мecтa изoбщo нe e прoтивoeпидeмичнo “ – споделиха oт acoциaциятa и допълниха, че разчитат отварянето на моловете на се случи нaй-къcнo oт 22 дeкeмври.

От ФАКТИ се свързахме с ръководителя на Българската асоциация на ритейл центровете Манол Гойгаджиев, с цел да приказваме за отправения зов към ръководещите и за загубите, които търпи както бизнеса, по този начин и потребителите. Разговора ни четете в идващите редове:

- Г-н Гойгаджиев, какви загуби търпят търговците в моловете, техните чиновници, потребителите от затварянето в края на ноември до момента?

- По предварителни калкулации до този миг търговците в моловете и самите молове регистрират загуби и спад от към 30% в оборотите за четвъртото тримесечие, съпоставено със същия интервал на предходната година. Затварянето през декември на процедура приближава до нула всички доходи, което е пагубно за работата ни. В същото време непрекъснатите разноски като наеми, обслужване и хонорари на чиновниците си вървят.

И загубите за потребителите са основни. Намаляват опциите за избор за коледните им пазарувания, в редица случаи хората са принудени да купуват мечтаните артикули на по-високи цени или да обикалят, което също покачва разноските им. Виждате и какъв брой огромен е натискът върху компаниите за доставка при онлайн търговията.

- Българската асоциация на ритейл центровете моли за отваряне на моловете преди Коледа – оттатък очевидните аргументи, че активността им ще може да се възвърне, какви са спомагателните аргументи за това искане?

- Категорични сме, че ограничаването на активността на огромна част от търговците на дребно в моловете е изцяло неравнопоставено, съпоставено с търговците, които работят на пазара сега. Вярно е, част от аргументите за настояването ни да бъдем отворени е възобновяване на активността – като едни от огромните данъкоплатци в страната, които обезпечават работни места на хиляди хора, ние с големи усложнения преминахме през първата фаза на общонационално затваряне напролет на 2020. Една от опциите да покрием тези загуби е точно месец декември – най-значимия интервал на годината за нашия бизнес.

Други значими аргументи за това искане обаче са свързани със самите консуматори. Както казахме към този момент, затварянето на едни магазини насочва огромни тълпи от хора към отворените, което по никакъв метод не способства за ограничението на вируса.

- Искането за отваряне на моловете към отваряне на всички търговски обекти в моловете ли се отнася?

- Да, касае се за всички. Няма причина да ги разделяме по някакъв симптом, това би било още по-дискриминационно и проблематично за потребителите. В същото време ние, като ръководещи комерсиалните центрове, сме извънредно взискателни към нас самите и към магазините във връзка с спазването на противоепидемичните ограничения.

- Смятате ли, че с отварянето на моловете коледното извършване на покупки би било по-безопасно за потребителите, в сравнение с в случай че останат затворени?

- Коледа наближава, а хората имат потребност да пазарят за себе си и за своите близки. Пазаруването ще го има, каквото и да се случи. И колкото по-скоро магазините в огромните търговски центрове бъдат отворени, толкоз по-резултатно ще бъде избегнато скупчването на доста хора на едно място.

- Според Вас, затварянето на моловете дава ли резултат в намаляването на заболелите от COVID-19?

- Към момента няма нито едно ясно доказателство, че затварянето на моловете въздейства върху спада на новозаразените с COVID-19. Точно противоположното, цифрите демонстрират, че смяна няма. Затова изказвания, че моловете са затворени, тъй като се употребяват за разходки, изначално са опровергани.

По света също няма доказателства, че комерсиалните центрове са по-опасни от останалите огромни магазини, които не престават да действат.

Това слага и въпроса за ограниченията като цяло – върху кого да се простират, тъй че да е налице тяхната успеваемост и равнопоставеност за бизнеса. В момента в България виждаме неравномерно систематизиране на клиентите, което с изключение на скупчвания на едно място, основава предпоставки за нелоялна конкуренция.

- Апелирате моловете да бъдат отворени най-късно от 22 декември, само че оптимистични ли сте, че при отваряне ще съумеете да продължите да работите?

- Правим го поради потребителите и с цел да можем да продължим да работим и молим управляващите да погледнат обективно над обстановката. Нашият отрасъл обезпечава съществени интернационалните вложения, достъп на международни марки до българския пазар на дребно, бизнес среда, в която действат сполучливо доста други бизнеси. И преди всичко, комерсиалните центрове осигуряваме хиляди работни места.

- При отваряне по какъв начин моловете ще подсигурят сигурността на потребителите - ще бъдат ли въведени спомагателни ограничения и какви?

- Важно е да се знае, че моловете в страната ни оперират според наредбите и рекомендациите на здравните управляващи, като забележителна част от тях са въвели и редица спомагателни ограничения на база най-хубавите международни практики. Поели сме продължаващ ангажимент за поддържане и рационализиране на извънредно прецизни ограничения за съблюдаване на отдалеченост и стерилизация на общите елементи. Големите пространства и доста увеличеният приток на натурален въздух във вентилацията подкрепя напъните ни за поддържане на по-безопасна среда за всички.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР