Фактът, че има недостиг на ваксини, е причина да има

...
Фактът, че има недостиг на ваксини, е причина да има
Коментари Харесай

Ася Паскалева: Приоритизирането на групи за ваксиниране не е медицински, а етичен въпрос

Фактът, че има дефицит на ваксини, е причина да има добре премислен проект за имунизиране и когато имунизациите да налични, те да бъдат разпределени вярно и заслужено , разяснява в изявление за БНР Ася Паскалева, шеф на Българския център по биоетика.

Утре Българската общественост за демократична народна власт (БОЛД), Българският хелзинкски комитет (БХК), Българският център по биоетика и Сдружение „ Маргиналия “ провеждат онлайн полемика на тематика „ Справедлив ли е имунизационният развой против Covid-19 в България? ”

В множеството страни проектите за имунизация, които са създадени, са сложени на доста солидна етична и правна основа. Такава аргументация в нашия проект липсва, счита Ася Паскалева. По думите ѝ п ланът доста съществено куца, а зелените коридори са съдействали в допълнение за безпорядъка .

Ако погледнем създателите и групите, основали българския имунизационен проект, това са главно специалисти от региона на медицината. В доста от страните обаче главната група е формирана от специалисти по нравственос и адвокати, а медиците оказват помощ с обстоятелства, означи Ася Паскалева в предаването „ Преди всички “.

Самото приоритизиране не е медицински въпрос . Това е въпрос на полезности, на нравственос, на правна система, на политическо ръководство на страната “, акцентира Паскалева.

Тя е оптимист, че имунизационният проект може да се поправя. „ Това би трябвало да е незабавна стъпка, да се направи доста скоро, доста бързо, с присъединяване на доста необятен профил от специалисти, в това число представители на цивилен групи и на уязвими групи . “

Има все по-ясно позитивно отношение към имунизациите, уточни още Ася Паскалева. По думите й не хаосът с разпределението на имунизациите оказва помощ са това.

„ Ваксини ще продължат да са нужни. По същия метод ще се действа, както с имунизациите против грипа “, добави Паскалева.

Според нея от години имаме проблем както с доверието в политиците, по този начин и с доверието в здравната система.

Цялото изявление и анкета по тематиката чуйте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР