Факт е, че през летните горещини храната бързо и неочаквано

...
Факт е, че през летните горещини храната бързо и неочаквано
Коментари Харесай

7 продукта, с които трябва да бъдете много внимателни през лятото

Факт е, че през летните горещини храната бързо и ненадейно се скапва. Не единствено вкъщи, само че и в супермаркетите, защото изискванията за предпазване на продуктите от време на време са много неподходящи. Ако не желаете да си докарате хранително отравяне през това лято, то по-добре е да сте по-внимателни с някои артикули.

Когато избирате храни, следете освен външния им тип, само че и миризмата. Едва ли някой желае да се усеща зле при хубавото време? А и спомнете си тези 7 най-проблемни артикули.

От какво е допустимо да се натровим през лятото

Плодове и зеленчуци
Когато на открито е топло, а плодовете и зеленчуците са оставени на слънце, те стартират да гният и да се скапват доста по-бързо. Проверявайте плодовете доста деликатно, преди да ги купите, а откакто ги купите, внимавайте къде ги съхранявайте. Освен това помнете, че децата обичат да ядат немити плодове, които доста постоянно предизвикват отравяния.

Яйца, пилешко
Пилешкото месо и яйцата могат да съдържат бактерии, които предизвикват салмонелоза. Това е остра чревна болест, от която може да се предпазите, спазвайки строги правила за консумация на яйца. Купувайте единствено пресни яйца, които не са на повече от 5 дни. Застоялите яйца имат по-малко плътна черупка, през която салмонелозата прониква в яйцето.

Месо
През лятото всички толкоз доста обичат месо на скара, изключително в случай че става въпрос за барбекю измежду природата. Но не забравяйте, че в суровото месо може да живеят доста рискови бактерии. Затова в никакъв случай не купувайте към този момент мариновано месо от магазина защото може да не различите, в случай че е остаряло. А също и доста добре изпечете всяко парче. Готови пържоли също не е за предпочитане да купувате, защото рискът да вземете нещо развалено е значителен.

Замразени зеленчуци
Странно е да видите замразените зеленчуци в този лист, тъй като актуалната технология за заледяване е да ги пази за дълго време и те да не могат да причинят щета на организма. Но помислете какво ще стане, в случай че те бъдат размразени, по-късно стартират да гният и по-късно бъдат замразени още веднъж?

Гъби
Винаги съществува заплаха от отравяне с гъби. Не купувайте гъби от съмнителни места, а в случай че сами ги берете - бъдете деликатни за двойници. Не забравяйте, че отравянето с гъби може да бъде смъртоносно.

Сладолед
Ако лятото си имаше знаме, на него щеше да има сладолед. Той се яде на всички места - на слънце и на сянка. Но и при него е същата история, както при зеленчуците: повторното заледяване може да докара до основаването и съхранението на патогени в продукта. Когато избирате сладолед, внимавайте за периода на валидност, проверете дали опаковката е цяла и дали е вакуумирана. Купувайте сладолед единствено от доверени места.

Суши, риба
Какво е включено в състава на сушито? Сурова риба, скариди, калмари и други морски блага. В горещината, рибата се разруха доста бързо, изключително в случай че е сурова. През лятото проверявайте рибните артикули за прохлада доста по-внимателно.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР