Факт е, че понякога децата могат да ни изкарат извън

...
Факт е, че понякога децата могат да ни изкарат извън
Коментари Харесай

Шамарът е вина на родителя, а не на детето

Факт е, че от време на време децата могат да ни изкарат отвън нерви.

Повтаряте нещо по 100 пъти, само че то не се случва.

Предупреждавате, че ще стане пакост, само че те все пак си вършат каквото са си наумили.

Молите се на детето половин час да пристигна да му обуете обувките.

Храненето се трансформира в същинско предизвикателство и изтезание.

Пазаруването приключва с тръшкане на земята и нервен плач.

Списъкът е безконечен и евентуално всеки родител може да добави най-малко още 10 точки в него.

Въпреки това не забравяйте, че вие сте възрастните. Вие би трябвало да сте се научили до момента да владеете страстите си. Ако вие не можете да се овладеете и сте подготвени да шляпнете детето, то по какъв начин тогава очаквате от него да управлява възприятията си и да не „ прави подиуми “?

Дори когато сте доста ядосани, пробвайте се да не прибягвате до физическо наказване, тъй като това не води до нищо положително – не е възпитателно, а и детето се усеща засрамено и унизено.

Със сигурност ще постигнете противоположния резултат.

Когато сте в действителност гневни, можете да излезете от стаята, до момента в който се успокоите.

Ако безусловно не можете да се сдържите и усещате накъде вървят нещата, най-малко шляпнете детето по дупето, а не по лицето. Шамарът е по виновност на родителя, а не по виновност на детето. Със сигурност надълбоко ще съжалявате по-късно, само че към този момент ще бъде късно.

Когато бурята премине и всички сте по-спокойни, е значимо да говорите с децата си за възприятията – това е най-ценният урок, който можете да им предадете и който ще им помогне да порастват по-уверени персони. Трябва да се научат да разпознават възприятията си и да знаят по какъв начин да се оправят с тях. Обяснете им, че може да бъдат тъжни, може да бъдат ядосани, разочаровани, афектирани, само че всичко се оправя, когато споделят и се научат да приказват за това.

Не е елементарно, само че не забравяйте, че колкото ние като родители учим и възпитаваме децата си, толкоз ни учат и възпитават и те нас. Това е съвместен и пълностоен развой, в който израстват и двете страни.

Цветелина Велчева©

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР