Facebook Twitter Viber WhatsApp Telegram Linkedin ReddIt Email Принтирай LINE

...
Facebook Twitter Viber WhatsApp Telegram Linkedin ReddIt Email Принтирай LINE
Коментари Харесай

Кармак е скептичен относно идеята за метавселената на Meta

Facebook Twitter Viber WhatsApp Telegram Linkedin ReddIt Email Принтирай LINE
„Метавселена“ е един от най-горещите термини тези дни, а повода несъмнено е Meta, компанията, която знаехме, като Фейсбук.

Представете си обичано за вас кътче от Световната мрежа, да речем Фейсбук. Разговаряте с другари, гледате техни фотоси, фотоси и клипове на симпатчини котета, четете вашите обичани медии, отново гледате котета. А в този момент си представете по какъв начин без да напускате Фейсбук, отивате виртуално на концерт на обичаната си група. Чете ви се книга? Не се местите от Фейсбук още веднъж. Просто посещавате библиотечната секция на Фейсбук и си избирате нещо. Кино, телевизия, каквото се сетите. Всичко това с изписването на един-единствен адрес в браузрната лента или приложение на телефона ви. Звучи занимателно, само че и в това време плашещо. По доста аргументи. Особено на фона на днешните времена се сещам за „Сурогати“ (Surrogates) или някой сходен призрачен сън. Но метавселените са тук, а доказателство за един техен триумф е Fortnite и проведените няколко концерта в самата игра, които събраха десетки хиляди гледания онлайн. Не всеки обаче е оптимист за концепцията на Meta. Като да вземем за пример основният софтуерен управител на Oculus Джон Кармак.

По време на речта му, представяйки концепцията за метавселената на Meta, Кармак приказва позитивно за нея и визията, която я въодушевява, само че в съответния случай, той има своите опасения.

„Това оставя доста хора много сюрпризирани, че в действителност съм бил срещу всяко едно сходно изпитание, което до момента сме пробвали в компанията. Още отпреди придобиването (Oculus бяха добити от Фейсбук през 2014-б.а.). Искам да се случи, само че имам много положителни аргументи да считам, че подготовката да изграждаш метавселена не е най-хубавия метод да изградиш такава“, споделя той, представен от GamesIndustry.biz. Той самият назовава метавселената „капан за архитектурни астронавти“. Кармак разяснява, че посредством този термин, той има поради вид програмисти, които желаят единствено да приказват за нещата от най-високо равнище.

Архитектурните астронавти приказват за нещата, употребявайки необятни концепции без да се интересуват за дребните елементи, по какъв начин тези смели хрумвания действително биха се изпълнили. „Искам да си изскубя косата, тъй като не това са нещата, които са същински значими, когато изграждаш нещо“, добавя Кармак.

„Но ето ни през днешния ден тук. Марк Зукърбърг реши, че точно в този момент е времето за основаването на метавселена. Така че огромните колела бяха вкарани в ход и започнаха да валят и запаси. Със сигурност ще бъдат положени старания, тъй че огромното предизвикателство тук в този момент е да се опитаме да извлечем изгодите от тази сила и да сме сигурни, че тя ще птиде за нещо позитивно, с цел да създадем нещо, което близкосрочна полза за потребителите. Защото терзанието ми е, че може да изгубим години и да впрегнем хиляди хора, а най-после да се окаже, че сме основали нещо, което не способства чак толкоз доста за методите, по който потребителите употребяват устройствата и хардуера днес“, заключава Кармак.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР