Facebook обяви нови регулации в България и Унгария. Екип ще

...
Facebook обяви нови регулации в България и Унгария. Екип ще
Коментари Харесай

Facebook въвежда нови регулации в България и Унгария

Facebook разгласи нови регулации в България и Унгария. Екип ще ревизира изявления в обществената мрежа за погрешна или подвеждаща информация.
Социалната мрежа ще работи в партньорство с AFP, проверител на обстоятелствата, сертифициран посредством Международната мрежа за инспекция на обстоятелства (IFCN). Като част от битката с дезинформацията, Фейсбук си партнира с самостоятелни проверители на обстоятелствата от целия свят, които преглеждат и правят оценка достоверността на наличието.
„ Щастливи сме да стартираме нашата стратегия за инспекция на наличието в България с AFP. Борбата с подправените вести е отговорност, която одобряваме съществено, по тази причина непрестанно работим в посока на това да ограничим разпространяването на погрешни вести на нашата платформа. AFP е основен сътрудник на Фейсбук във връзка с инспекцията на наличието с публицисти от целия свят, участващи в процеса. Очакваме с неспокойствие да продължим партньорството си с тях, разширявайки програмата и в България “ – Якоб Туровски, началник на отдел „ Обществени политики “ във Фейсбук за Полша, Прибалтика, Румъния и България.
„ След Полша, Балканите, Чехия, Словакия и Румъния прибавянето към листата и на Унгария и България ще помогне на AFP да укрепи своята мрежа за инспекция на наличието в Централна и Източна Европа и да се бори с дезинформацията в тази част на континента. AFP също ще затвърди позицията си на водач в района във връзка с инспекция на обстоятелствата – в този момент организацията обгръща 17 европейски страни и работи на 12 разнообразни европейски езика “ – сподели Кристин Бухагиар, районен шеф на AFP в Европа.
Към момента Фейсбук си партнира с над 80 проверители на обстоятелства на над 60 езика в международен мащаб и влага в нови способи за спомагателна поддръжка в това направление.
Двама публицисти - по един от двете страни, се включват в европейския екип на Фейсбук, който следи наличието на мрежата. Целта е да се ограничи разпространяването на:
- Публикации, подстрекаващи към принуждение в действителния свят;
- Манипулирани фотоси и видеа, представящи погрешни събития и твърдения;
- Kонспирации, подстрекаващи към насилие;
- Потискане на правата на гласоподаватели;
- Информация, която нарушава разпоредбите на Facebook;
- Неверни изказвания, свързани с COVID-19 и имунизациите против ковид.
Публикации с сходно наличие ще бъдат маркирани или премахвани, а активността на профилите, разпространяващи такива, може да бъде лимитирана. Това включва както реклами, по този начин и консуматори, които популяризират „ спам” наличие, както и така наречен „ кликбейт” заглавия - изявления, които целят генерирането на доходи посредством кликове.
Eкипът, който ще дава отговор за регулацията на наличието, ще се ориентира посредством подадени сигнали, докладвани изявления или мнения, които настояват, че информацията е погрешна или неточно поднесена.
Когато проверителите на обстоятелства оценят дадена история като погрешна, Фейсбук я демонстрира по-надолу във фийда на потребителите, като по този метод доста понижава нейното разпространяване. Това стопира шерването на лъжлива информация и понижава броя на хората, които я виждат.
Ограничава се и разпространяването на страници и домейни, които неведнъж споделят подправени вести, като се отстранява и опцията им за реклама. Маркирайки обещано наличие като подправено, Фейсбук предизвестява хората, които го виждат или се пробват да го споделят, че информацията в него е погрешна. Проверителите на обстоятелства не отстраняват сметки или страници от Фейсбук.
Очаква се регулациите да влязат в действие в идващите няколко седмици.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР