ExxonMobil съди Европейския съюз в опит да го принуди да

...
ExxonMobil съди Европейския съюз в опит да го принуди да
Коментари Харесай

ExxonMobil съди Европейския съюз за данъка върху свръхпечалбите

ExxonMobil съди Европейския съюз в опит да го принуди да анулира новия налог върху свръхпечалбите, натрапен на фирмите в енергийния бранш и горивата. Гигантът твърди, че Брюксел е превишил пълномощията си.

Делото е заведено в сряда от неговите немски и холандски дъщерни сдружения в Съда на Европейски съюз в Люксембург.

Това е и най-значимият отговор на мярката за облагане на големите облаги, осъществени от компаниите, поради ценовите катаклизми, провокирани от глобите против Русия, написа FT.

Изчисленията на Брюксел демонстрираха, че с налагането на така наречен
Реклама Позицията на Exxon
Кейси Нортън, представител на Exxon, сподели, че американският колос признава, че високите енергийни разноски " тежат на фамилиите и бизнеса ", само че твърди, че данъкът е " контрапродуктивен " и ще " подкопае доверието на вложителите, ще обезсърчи вложенията и ще усили зависимостта от вносна сила ".

Exxon е вложил 3 милиарда $ в европейски планове в рафиниращия бранш през последните 10 години, увеличавайки производството " във време, когато Европа се бори да понижи своя импорт на сила от Русия ", сподели Нортън. Сега Exxon обмисля бъдещи доста милиардни вложения на континента. " Дали ще влагаме тук зависи на първо място от това какъв брой привлекателна и световно конкурентна ще бъде Европа ", прибавя Нортън.
Реакцията на Брюксел
Европейската комисия съобщи, че " взема под внимание " правната молба на Exxon и добави, че " в този момент ще зависи от съда да се произнесе по този случай ". Освен това се споделя, че " твърди, че въпросните ограничения са изцяло в сходство с правото на Европейски Съюз " и че солидарният принос " ще подсигурява, че целият енергиен бранш заплаща справедливия си дял в тези сложни времена ".

Новият налог би трябвало да влезе в действие от 31 декември и ще наложи налог от минимум 33% върху всички облагаеми облаги през 2022-2023 година, които са с 20% или повече над междинните сред 2018 и 2021 година, като страните членки могат да одобрят за използване това законодателството непосредствено.
Реклама
Exxon пресметна, че новият налог взаимност ще й коства 2 милиарда $ до края на 2023 година Компанията генерира рекордни световни облаги от съвсем 20 милиарда $ през третото тримесечие.

Съдът на Европейския съюз ще реши дали да се произнесе по делото на Exxon. Ако това стане, всяко бъдещо решение може да бъде обжалвано пред съда. Производството може да се проточи през по-голямата част от идната година.
Свързани публикации Бичът на инфлацията 28 декември 2022, 15:50 " Лукойл Нефтохим Бургас " е внесла 90 млн. лева предплатен налог 20 декември 2022, 17:34 Достигнаха ли своя връх облагите на американския бизнес 21 октомври 2022, 06:16 Германия постанова налог върху свръхпечалбите на енергийните компании 5 септември 2022, 11:55 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Калина Горанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР