Еврозоната вече е навлязла в рецесия, макар и не много

...
Еврозоната вече е навлязла в рецесия, макар и не много
Коментари Харесай

Експерти: Еврозоната вече е навлязла в рецесия

Еврозоната към този момент е навлязла в криза, въпреки и не доста дълбока , провокирана от скока на цените на силата, и която ще продължи до края на годината. Това се споделя в отчет на икономисти от швейцарската банка Ю Би Ес (UBS) , представен от Блумбърг.

Европейската стопанска система ще се свие с 0,1 на 100 през третото тримесечие и с 0,2 на 100 през четвъртото, настояват анализаторите.

" В светлината на новите огромни нараствания на цените на силата, които оказват спомагателен напън върху потреблението на семействата и закрепените вложения, в този момент чакаме еврозоната да изпадне в техническа криза " , изясняват икономистите под управлението на Райнхард Клузе.

Въпреки тези отрицателни детайли екипите на банката са преразгледали към покачване прогнозите си за цялата година след солидното второ тримесечие.

Прогнозата за растежа през 2023 година обаче е сведена до 0,8 на 100 по отношение на предстоящите по-рано 1,2 на 100. Решаваща догадка на Ю Би Ес е, че цените на природния газ ще продължат да нарастват, само че няма да има сериозен дефицит. Ако се наложи режим, икономическите последствия евентуално ще са по-страшни, предизвестяват специалистите.

Икономистите от " Морган Стенли " (Morgan Stanley) от своя страна предвиждат по-голямо стесняване на стопанската система на еврозоната, в сравнение с смятаха до момента, оповестява профилираното издание Boursier.com.

" Констатираме по-траен резултат от тази енергийна рецесия за идната година, защото чакаме покачването на цените и несигурността с енергийните доставки да продължат до зимата на 2023-24 година ", акцентира американската банка. " Не всичко е в мрачни тонове обаче, и ние все по този начин сме на мнение, че по-късно намаляване ще последва напредък, тласкан от държавните и частни вложения. "
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР