Европейският център за транспортни политики (ЕЦТП) излезе с позиция във

...
Европейският център за транспортни политики (ЕЦТП) излезе с позиция във
Коментари Харесай

ЕЦТП с остри критики за зимната пътна обстановка към АПИ: Хаос! Не намираме логично обяснение!

Европейският център за транспортни политики (ЕЦТП) излезе с позиция по отношение на работата на АПИ в зимната конюнктура. Публикуваме я без редакторска интервенция:
АПИ, какво (не)направихте и какво следва цяла зима?!
Крайно притеснително е, че се наложи затварянето на части от автомагистрали в България в последните дни, без значение от това, че ясно си даваме сметка за изобилния снеговалеж и усложнената конюнктура като цяло. Но това се случи на фона на предизвестията на синоптиците, което незабавно отхвърля оправданията, свързани с изненада от метеорологичните условия.
Затова сме надълбоко загрижени и разтревожени от хаоса, настъпил по републиканската пътна мрежа.
Не намираме разумно пояснение и опрощение за дейностите или по-скоро за бездействието на Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ) и по повод даването на бърза и съответна информация за това кои пътища са отворени и проходими и кои не са. Не намираме пояснение и за това за какво Министерството на районното развиване и благоустройството мълчи точно по този въпрос.
Добре знае се, че в България няма подобаващи паркинги, на които да бъдат отбивани тежкотоварните транспортни средства при нужда от затваряне на пътищата. Сега казусът не просто лъсна, а генерира блокади на съществени пътища. И както се очакваше, това докара до цялостен безпорядък и доста забавяне в доставките, респективно големи загуби за бизнеса.
Считаме, че е належащо да се потърси отговорност от изпълнителния шеф на държавното сдружение „ Автомагистрали “ ЕАД, който повече от явно не се оправя с ръководството на тази компания. Защото множеството затворени сектори от автомагистралите са поверени навръх него. А това е първата зима с повече сняг, в която отпред на държавното сдружение е точно господин Иван Станчев и явно компанията изцяло се провали в оправянето с усложнената зимна конюнктура.
Настояваме в незабавен порядък от страна на министъра на районното развиване и благоустройството да се направи разбор за аргументите, довели до затварянето на обособени пътни сектори, само че най-много на тези, които постановиха затварянето на части от автомагистрали.
Дори и да приемем, че по време на снеговалежа е било невероятно да се реагира и пътищата да бъдат почистени, то най-малко можеше да се сътвори нужната организация за това тежкотоварните камиони да бъдат позиционирани по този начин, че да се избегнат блокадите. Почти двадесет и четири часа след прекъсването на снега тук-там продължава да има проблеми. Пътищата не са добре почистени и немощта на „ Автомагистрали “ ЕАД и управлението на АПИ при 10 сантиметра сняг личат. А въпросът с обезпечаването на дублиращи направления и положението по принцип на тези трасета е не просто парещ, а и сензитивен.
И е редно да се запитаме какво щеше да стане, в случай че снеговалежът не бе спрял в продължение на два или три дни? Както се питаме какво ще стане при идващия.
Очакваме реакция и отговори от страна на министъра на районното развиване и благоустройството – за свършеното и несвършеното на терен, за неналичието на задоволително информация към обществото, както и за ограниченията, набелязани за зимата, която едвам в този момент стартира.
Източник: Фокус
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР