Европа проучва субсидиите за електрически автомобили в Китай, докато вносът расте

...
Европейският съюз започва разследване на държавната подкрепа на Китай за
Коментари Харесай

Европейският съюз започва разследване на държавната подкрепа на Китай за производителите на електрически автомобили, тъй като нарастващият внос предизвиква страхове за бъдещето на европейските производители на автомобили.

Говорейки пред Европейския парламент в сряда, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че Европа е отворена за конкуренция, но „не и за надпревара към дъното“.

„Сега световните пазари са наводнени с по-евтини електрически автомобили и цените им се поддържат изкуствено ниски чрез огромни държавни субсидии“, каза фон дер Лайен. „Така че мога да обявя днес, че Комисията започва антисубсидийно разследване на електрически превозни средства, идващи от Китай.“

Европа налага мито от 10% върху колите, внасяни от Китай. Това се сравнява с мито от 27,5% в Съединените щати, а производителите в Китай се възползваха, за да заемат значителна и бързо растяща позиция на европейския пазар.

Китайските компании са изнесли близо 350 000 електрически превозни средства в девет европейски страни през първата половина на годината, повече, отколкото са изнесли през цялата 2022 г., според данни на Китайската асоциация за леки автомобили. А през последните пет години вносът на китайски автомобили в Европейския съюз се е увеличил четири пъти.

До 2030 г. китайските производители на автомобили може да видят удвояване на дела си от глобалния пазар от 17% на 33%, като европейските фирми ще претърпят най-голяма загуба на пазарен дял, според скорошна оценка на UBS.

— Това е история в процес на развитие и ще бъде актуализирана.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР