Европейският съюз започна да подготвя 14-ия пакет от санкции срещу

...
Европейският съюз започна да подготвя 14-ия пакет от санкции срещу
Коментари Харесай

ЕС планира да наложи ембарго на руския втечнен природен газ

Европейският съюз стартира да приготвя 14-ия пакет от наказания против Русия, а най-важните му разпореждания би трябвало да бъдат ограничения против енергийните запаси на дъравата-агресор. Шведският външен министър Тобиас Билстрьом разкри две разпореждания - възбрана за импорт на полутечен природен газ и ограничения против сенчестия флот, който изнася нефт в нарушаване на ценовия таван.
 
Покупките на съветски полутечен природен газ от страните от Европейски Съюз набъбнаха до рекордно равнище предходната година, макар че единствено отчасти компенсираха срутва в доставките по тръбопроводи. Но от предишното лято петролът се изнася на цена, по-висока от границата от 60 $ за барел, избрана от западните страни (едва през декември цената на нефт вид " Urals " се върна на равнища към тавана).
 
Затова Билстрьом назова приемането на 14-ия пакет от наказания " едно от най-важните неща ", съгласно цитата на Ройтерс. " Ще се погрижим да включим възбрана за импорт на полутечен природен газ, както и ограничения за ограничение на сенчестия флот на Русия ", акцентира той.
 
Миналата година Европейски Съюз е закупил 15,5 милиона тона полутечен природен газ (22 милиарда кубически метра) от Русия, което е с съвсем 40% повече, в сравнение с в предвоенната 2021 година. Основните купувачи са страни с огромен потенциал за приемане и регазификация на полутечен природен газ – Испания, Франция и Белгия: делът на съветския газ в общия им импорт на полутечен природен газ през тази година възлиза надлежно на 32%, 49% и 27%.
 
Европейският комисар по енергетиката Кадри Симсон неведнъж е заявявала, че доставките на съветски полутечен природен газ би трябвало да бъдат спрени. Но въпросът за налагането на наказания против него в Европейски Съюз се дефинира посредством демократична процедура, сподели тя през март: " Нуждаем се от единогласие. Всички би трябвало да поддържат тези оферти. Затова към момента не сме наложили наказания против съветския газ. Те би трябвало да изпратят ясно обръщение на тези, които ги заслужават и да нанесат повече вреди на техните стопански системи, в сравнение с нашата ".
 
Следователно е належащо последователно да се понижат покупките на съветски полутечен природен газ, съобщи енергийният регулатор на Европейския съюз ACER в отчет в петък, защото доставките по тръбопроводи ще паднат в края на 2024 година: Украйна няма да удължи контракта с " Газпром " за пренос, вследствие на което единствено един клон от съществуващите в миналото пет ще остане за доставка на газ от Русия до Европа - през Турция.
 
В същото време, означи ACER, тази година евентуално ще бъде пик за търсенето на газ заради ускорения преход на Европейски Съюз към възобновими източници. Ако задачите за въвеждането им в употреба бъдат изцяло реализирани, " до 2030 година ще бъде допустимо да се понижи търсенето с малко над 200 милиарда кубически метра спрямо 2019 година ". За съпоставяне, през 2021 година Русия е изнесла за Европейски Съюз над 150 милиарда кубически метра.
 
Редица членове на съюза, в това число Швеция, Финландия и балтийските страни, упорстват за неотложно ембарго върху вноса на съветски полутечен природен газ, обявиха дипломати от Европейски Съюз пред Financial Times. Въпреки това, " в случай че Европа към момента внася полутечен газ от Русия, това е, тъй като се нуждае от него ", съобщи френски търговец на газ пред S&P Global Commodity Insights: " Тъй като другият ни главен снабдител, Норвегия, работи с цялостен потенциал, ще бъде мъчно изцяло да спрем съветските доставки на полутечен природен газ. Енергийната рецесия към момента не е изцяло преодоляна ".
 
Испания не може да спре покупката по двустранни контракти без интервенция на държавното управление, " а държавното управление съобщи, че няма да се намесва в договорните връзки сред двете частни компании ", прибавя Дейвид Люис, анализатор на LNG в S&P Global.
 
В същото време Европа завърши последния отоплителен сезон с рекордни ресурси от газ, а в този момент те възлизат на 62,1%, по данни на " Gas Infrastructure Europe ". При миналогодишния ритъм на запълване на газ в хранилищата, те ще бъдат запълнени до нужните 90% някъде при започване на август, а не до 1 ноември, както се изисква. Допълнителни запаси могат да бъдат построени в Украйна, която предлага на фирмите от Европейски Съюз една трета от големите си подземни складове в западната част на страната.
 
Ако вносът на съветски полутечен природен газ бъде изцяло спрян, Европейски Съюз ще може да си обезпечи доставки от Съединени американски щати и Катар, както и от редица други страни, обявиха пред S&P Global Commodity Insights участници на европейския газов пазар. Например във Франция Съединени американски щати и Катар ще останат главните снабдители, а също по този начин можем да чакаме нарастване на покупките от Туркменистан и някои увеличаващи се снабдители на полутечен природен газ в Африка. Основните вносители на Испания ще бъдат Съединени американски щати и Африка, прибавя Люис.
 
За да улесни страните да се откажат от съветския газ, Европейският парламент одобри на 11 април закон, който им разрешава настрана да блокират вноса, забранявайки на съветските компании да резервират потенциал в инфраструктурата им за своя полутечен природен газ.
 
Тази година делът на Съединени американски щати в доставките на полутечен газ за Европа е 51%, Русия – 16%, Алжир – 10%, Катар – 8%, Нигерия – 4%.
 
Източник: The Moscow Times
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР