Европейският съюз следва да ратифицира Конвенцията за превенция и борба

...
Европейският съюз следва да ратифицира Конвенцията за превенция и борба
Коментари Харесай

Европарламентът настоява: ЕС да ратифицира Истанбулската конвенция

Европейският съюз следва да ратифицира Конвенцията за предварителна защита и битка с насилието против дами (известна като Истанбулската спогодба - бел.р.), в сходство със мнението на Съда на Европейски Съюз от 2021 година За това упорстват болшинството евродепутати. Те приканиха България, дружно с други пет страни, които не са утвърдили Конвенцията, да го създадат, оповестява Пресслужбата на Екологичен потенциал.
469 евродепутати са дали своят вот " за ", 104 " срещу " и 55 " въздържал се " текст, в който се споделя, че " Истанбулската спогодба остава интернационален стандарт и основен инструмент за премахване на насилието, учредено на пола, в това число домашното принуждение. "  
Двама от българските социалисти в групата на ПЕС Сергей Станишев и Елена Йончева са дали своят вот " за " решението. Иво Христов се е въздържал, а Цветелина Пенкова и Петър Витанов просто не са дали своят вот.
С решението на Екологичен потенциал се осъждат опитите в някои страни членки да се анулират ограниченията, които към този момент са подхванати за използването на Истанбулската спогодба, и ги приканват да я приложат напълно. Евродепутатите осъждат и враждебната реакция против равенството сред половете, правата на дамите и Истанбулската спогодба в някои страни членки - да вземем за пример в Полша, където държавното управление желае да се отдръпна от Конвенцията и към този момент вкара фактическа възбрана на абортите. 
Държавите членки следва да подсигуряват образование, процедури и насоки, съобразени с аспектите на пола, както и ограничения за профилирана поддръжка и отбрана с насочен към жертвите метод за всички участващи експерти, в това число правоприлагащите организации, правосъдната система и прокурорите.
Шест години откакто Европейски Съюз подписа Конвенцията, тя към момента не е утвърдена заради отхвърли на няколко страни, а точно България, Чехия, Унгария, Латвия, Литва и Словакия. > >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР