Европейският съюз ще започне от 2019 г. пилотни проекти за

...
Европейският съюз ще започне от 2019 г. пилотни проекти за
Коментари Харесай

ЕС започва от догодина пилотни проекти за "европейски университети"

Европейският съюз ще стартира от 2019 година пилотни планове за " европейски университети " - мрежи от образователни заведения, в които може да се получи тапия с съчетание на следване в разнообразни страни от Европейски Съюз, оповестиха българското председателство на Съвета на Европейски Съюз и Европейската комисия, представени от " Франс прес ".

Европейската комисия желае да стартира пилотни планове през 2019 и 2020 година в границите на програмата " Еразъм ", стана ясно след съвещание на 28-те министри на образованието от Европейски Съюз в Брюксел.

Пълното разрастване на самодейността ще е през 2021 година след разбор на пилотните планове и при идната многогодишна бюджетна рамка на Европейски Съюз.

Европейските университети ще са групирания на съществуващи висши образователни заведения. Те ще разрешат подсилване на трансграничното съдействие с помощта на дълготрайни институционни тактики, съобщи Европейската комисия.

" Те ще насърчат нововъведението и отличните резултати, ще покачат подвижността на студентите и преподавателите и ще улеснят проучването на езици. Това би трябвало да усъвършенства конкурентоспособността в европейското висше обучение ", добави Европейската комисия.

Целта е до 2024 година да съществуват към 20 такива университета. Мрежите може да се основават по разнообразни признаци - географски, научен (високи резултати в дадена дисциплина) или тематичен (енергетика, битка с световното стопляне и т.н.). В една мрежа би трябвало да вземат участие минимум три страни и три до шест висши образователни заведения. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР