Европейският съюз ще се фокусира върху охраната на външните си

...
Европейският съюз ще се фокусира върху охраната на външните си
Коментари Харесай

ЕС се фокусира върху охраната на външните си граници

Европейският съюз ще се концентрира върху защитата на външните си граници и ще работи по-активно с страните, от които идват незаконните мигранти. Около тези планове се сплотиха през днешния ден участниците в неофициалното съвещание на Европейския съвет в испанския град Гранада, оповестяват от Министерски съвет.

По време на полемиката бе разисквано по какъв начин да защитим външните граници от незаконна миграция и в същото време да подпомогнем легалната, изясни министър председателят Николай Денков пред публицисти след срещата.

По думите му някои страни в Европа като Германия имат огромна потребност от експерти извън. Около половината от мигрантите през тази година идват легално, казусът е с останалите, изясни Денков, съгласно който легалната миграция би трябвало да се разграничи от незаконната.

Той уточни като позитивен образец съдействието сред Европейски Съюз и Турция във връзка с незаконната миграция: " То оказва помощ доста против мигрантския напън върху границите с България и Гърция. Контрастът с африканските страни е доста огромен ", добави министър председателят.

Тема на диалог бе и разширението на Европейски Съюз, като България е декларирала поддръжка за присъединението на Западните Балкани. " Ясно е, че тези страни имат бъдеще в Европейския съюз и в случай че не бъде ясно показано по какъв начин то да се осъществя, те могат да търсят различен път на развиване. Никой няма изгода от това ", посочи Денков. Страната ни обаче продължава да чака Северна Македония да извърши уговорките, поети към Европейски Съюз през 2022 година Основният от тях е включването на българите като държавотворен народ в Конституцията на страната.

На обособена среща през днешния ден Николай Денков и френският президент Еманюел Макрон са разискали общите ползи на двете страни в областта на нуклеарната енергетика.

" Вече се знае, че за шести реактор на АЕЦ " Козлодуй " чакаме гориво, създадено от френска компания. Разчитаме също по този начин на високата експертиза на Франция при построяването на седми и осми реактор ", разяснява Денков.

Запитан за възможна оставка на министъра на защитата Тодор Тагарев, министър председателят напомни, че България е в предизборна обстановка. Според него министър Тагарев си прави добре работата като боен министър.

" Да, от време на време е малко по-остър в изрече, само че това не е съображение за оставка ", съобщи министър-председателят.
 Масиран огън по Тагарев поради страйкърите
Масиран огън по Тагарев поради страйкърите

Заради настояването му да се бави плана за закупуване на " Страйкър "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР