Европейският съюз рискува да отвори вратата за нова световна финансова

...
Европейският съюз рискува да отвори вратата за нова световна финансова
Коментари Харесай

Британски министри: ЕС рискува глобална банкова криза, ако блокира сделката за Брекзит

Европейският съюз рискува да отвори вратата за нова международна финансова рецесия, в случай че откаже да даде на банкерите в Лондон добра комерсиална договорка, обявиха двама високопоставени министри от Англия предвид на обстоятелството, че финансовата и банковата промишленост се обрисуват да заемат основно място в идния нов кръг от договарянията, свързани с Брекзит, оповестява БНР, цитирайки Блумбърг.

Агенция цитира взаимна публикация за немския вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung на английският финансов министър Филип Хамънд и главният договарящ Дейвид Дейвис, в която двамата упорстват за тясно съдействие сред регулаторните финансови органи на Европейски Съюз и на Англия, откакто Обединеното кралство напусне съюза, което съдействие да бъде част от едно по-всеобхватно комерсиално съглашение, обхващащо както въпроси, свързани с търговията на артикули, по този начин и тези, касаещи финансовите услуги.

Това би разрешило на двете договарящи страни да продължат тяхната работа, гарантирайки, че няма се случи още веднъж злополука, сходна на финансовия срив през 2008-а година, показват английските министри. Трябва да удвоим взаимните старания, с цел да подсигуряваме, че няма да изложим на риск мъчно реализирана финансова непоклатимост, като сключим договорка, която поддържа съдействието в границите на европейския банков бранш, допълват те.

Блумбърг отбелязва, че тази вербална намеса от страна на английското държавно управление е планувана деликатно, с цел да се реализира по-амбициозно комерсиално съглашение, в сравнение с все още наподобява е податлив да предложи Европейски Съюз и преди останалите 27 държави-членки да го обмислят. Днес (сряда) Дейвид Дейвис и Филип Хамънд са в Германия, с цел да се срещнат с бизнес групи в опит да наложат английската позиция за широкообхватна комерсиална договорка с Брезкит.

Във вторник договарящият от страна на Европейската комисия, Мишел Барние обаче укрепи твърдата си позиция във връзка с въпросите, свързани с банковата сфера, предупреждавайки, че те няма да бъде част от комерсиалното съглашение и че ще бъде комплициран завършек на така наречен "паспортни " права за финансовата промишленост на Обединеното кралство.

Въпреки, че Барние изрази известна вяра, че някои от английските правила биха могли да бъдат считани за еквивалентни на регулацията в границите на Европейски Съюз, той акцентира, че английският финансов бранш няма да получи статут на "обобщена равностойност " във връзка с стандартите, което да разреши на фирмите от Острова да продължат да работят релативно свободно в границите на съюза.

Според организация Блумбърг, главната разлика сред "паспортизирането " и "еквивалентността " е, че едното е право, а другото е привилегия. Последните забележки на Барние допускат, че в случай, че досегашното "паспортизиране " на английските банки няма да стои на масата на договарянията, даже да се обезпечи някакъв вид на регулаторна "еквивалентност ", или публично самопризнание от страна на Европейски Съюз, че разпоредбите и надзорът в Обединеното кралство са задоволително постоянни, това няма да реши елементарно въпросите към банковата сфера.

Трябва да се има поради, че Европейският съюз и Англия би трябвало публично да обсъдят бъдещите си търговски връзки през месец март. Англия наподобява се надява, че когато стартират договарянията за договорка за свободна търговия, тя ще може да убеди 27-те държавни управления от Европейски Съюз да не поддържат твърдата позиция на Барние.

В публикацията си за немският вестник FAZ, Дейвис и Хамънд демонстрират, че ще се стремят да запазят висока степен на регулаторно сходство с Европейски Съюз, с цел да могат банките да работят допустимо най-свободно в целия европейски обединен блок. За да реализираме такова тясно партньорство при търговията със артикули и услуги, ще би трябвало да запазим общите си правила - в това число споделеното ни разбиране във към този момент наложените високи стандарти - и да продължи рационалното съдействие на нашите регулаторни органи, написаха двамата министри. Доверието сред обособените регулаторни институции в редица области е построено в продължение на многогодишно съдействие и няма основателна причина да изчезне, откакто Англия напусне Европейски Съюз, показват Дейвис и Хамънд.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР