Европейският съюз подготвя резервен план за изпращане на помощ на

...
Европейският съюз подготвя резервен план за изпращане на помощ на
Коментари Харесай

ЕС подготвя резервен план за изпращане на 20 млрд. евро на Украйна

Европейският съюз приготвя авариен проект за изпращане на помощ на Украйна на стойност до 20 милиарда евро, който ще заобиколи ветото на унгарския министър председател Виктор Орбан, оповестява, базирайки се на неназовани публични лица.

EU readies €20bn plan B to fund Ukraine
— Financial Times (@FT)
След като водачите на Европейски Съюз не съумяха да се спогодят за планувания четиригодишен пакет от 50 милиарда евро за Украйна по-рано този месец, управляващите търсят други възможности, с цел да спасят Киев от задаващата се бюджетна рецесия.

Длъжностни лица, които се съгласиха да приказват по тематиката, споделят, че проектът на Европейски Съюз се отнася до гаранции, дадени от страните членки, което ще разреши на Европейската комисия да заеме до 20 милиарда евро, с цел да помогне на Украйна.

Планът към момента се договаря, а точната сума ще бъде избрана съгласно потребностите на Украйна и военните ѝ сили.

Най-важното е, че сходен проект няма да изисква гаранции от всички 27 членки на Съюза, стига да бъде подсилен от столиците с най-голям кредитен рейтинг. По този метод Европейски Съюз ще може да заобиколи ветото на Унгария, защото няма да е нужна единомислеща поддръжка.

Някои страни, в това число Германия и Холандия, ще се нуждаят от парламентарно утвърждение, развой, който би трябвало да бъде приключен в точния момент, с цел да може помощта да бъде изпратена на Украйна до март 2024 година

Ако европейските водачи се спогодят за проект до 1 февруари, Международният валутен фонд (МВФ) евентуално ще отпусне към 900 милиона $, с цел да помогне на Киев да избегне печатането на пари и още по-голям напредък на инфлацията. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР