Европейският съюз планира да похарчи стотици милиони евро през следващата

...
Европейският съюз планира да похарчи стотици милиони евро през следващата
Коментари Харесай

ЕС налива милиони за бежанците в Турция

Европейският съюз възнамерява да похарчи стотици милиони евро през идната година в помощ на бежанци, живеещи в Турция. Голяма част от тя са избягали от гражданската война в Сирия, прецизира АП.

Изпълнителният орган на Европейски Съюз, Европейската комисия, съобщи в сряда, че уголемява две стратегии, едната, която дава парична помощ на бежанци в Турция за облекчаване на техните съществени потребности, а другата, която дава средства за подкрепяне на образованието на децата.
 Турция се надява да обърне нова страница с Европейски Съюз и Съединени американски щати през 2021 година
Турция се надява да обърне нова страница с Европейски Съюз и Съединени американски щати през 2021 година

Анкара била подложена на двойни стандарти съгласно Ердоган

Програмите ще бъдат удължени до началото на 2022 година на обща цена от 485 милиона евро (590 милиона долара).

Комисията съобщи, че те обезпечават по този начин нужните пари на повече от 1,8 милиона бежанци и оказват помощ за образованието на над 700 000 деца. Програмите се ръководят от турския Червен полумесец в партньорство с Червения кръст и УНИЦЕФ. Парите не отиват непосредствено към турското държавно управление.

Турция е дом на съвсем 4 милиона бежанци. Около 70% са дами и деца, а преобладаващото болшинство от бежанците живеят отвън мигрантски лагери.
 Ердоган: Турция е смутена от реториката със наказания на Съединени американски щати и Европейски Съюз
Ердоган: Турция е смутена от реториката със наказания на Съединени американски щати и Европейски Съюз

" Мерките против Турция няма да спрат опитите ни да защитим правата си "

Европейският съюз разчита на Турция да спре мигрантите и бежанците да стигнат нелегално до 27-те страни членки на Общността. През 2015 година в Европейски Съюз влязоха над един милион души, които превзеха Гърция и Италия и провокираха една от най-тежките политически рецесии в Съюза.

През 2016 година Европейски Съюз предложи на Турция до 6 милиарда евро (7,3 милиарда долара) помощ за сирийски бежанци на нейна територия, бърза писта за участието в Европейски Съюз и безвизово пътешестване до Европа за турските жители, в случай че Турция спре мигрантите да не влизат в Европа. Броят на идващите спадна фрапантно.

Но през март турските управляващи започнаха да размахват хиляди мигранти в Европа, откакто десетки турски бойци бяха убити в борби в Северна Сирия. Президентът Реджеп Тайип Ердоган е потърсил европейска помощ в Северна Сирия, само че молбата е била отказана и той упрекна Европейски Съюз, че се е отказал от обещанията си по договорката от 2016 година

Лидерите на Европейски Съюз на собствен ред упрекнаха Ердоган в " изнудване ", само че по-късно дадоха обещание да преразгледат договорката в опит да сложат завършек на хаоса по европейските граници.

Според Европейската комисия всички 6 милиарда евро по договорката сред Европейски Съюз и Турция са " ангажирани и контрактувани, като са изплатени близо 4 милиарда евро ". Част от парите, 2,4 милиарда евро, са предопределени за филантропична помощ и са контрактувани.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР