Европейският съюз осъди решението на президента Доналд Тръмп за отмяна

...
Европейският съюз осъди решението на президента Доналд Тръмп за отмяна
Коментари Харесай

Европейският съюз порица САЩ заради вдигането на забраната за сухопътни мини

 Европейският съюз осъди решението на президента Доналд Тръмп за анулация на американските ограничавания за приложимост на сухопътни мини, съобщи Агенция Франс Прес. " Тяхното потребление – където и да е, по което и да е време и от който и да е, остава изцяло недопустимо за Европейски Съюз “, разгласи посланик номер едно на Европейски Съюз Жозеп Борел в изказване, написа " 24 часа ". 

В петък Тръмп даде зелена светлина за ново потомство самоунищожаващи се мини с претекста, че са по-безопасни. Решението " подкопава световната норма против противопехотните мини, която избави десетки хиляди души през последните 20 години “, уточни Борел, като уточни, че множеството жертви на мините са деца. Той означи, че Съединени американски щати, също както и Европейски Съюз, са значим световен покровител на прочистването от мини и унищожаването им, добавя БНР. Промяната в политиката " освен непосредствено опонира на тези дейности, само че въздейства отрицателно и на основания на правила интернационален ред “, добави Борел.

Над 160 страни, в това число множеството от западните страни, са приели конвенцията от Отава от 1999 година, целяща елиминиране на противопехотните мини. Но Съединени американски щати, Русия, Китай, Индия и Пакистан не са се включили към контракта. Съединени американски щати не са правили по-значимо разполагане на противопехотни мини от войната в Персийския залив през 1991 година

Отменяйки решение от 2014 година на администрацията на Обама, държавното управление на Тръмп разгласи, че политиката на Съединени американски щати във връзка с сухопътните мини ще се дефинира от Пентагона. А военното ведомство на Съединени американски щати разгласи, че остава възбраната за обичайни мини, които не могат да бъдат изключени или унищожени отдалечено. Новите мини са проектирани за самоизтребление в период до 30 дни, само че могат да бъдат унищожени и до два часа след слагането им, в случай че се наложи, уточни Пентагонът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР