Европейският съюз официално въведе санкции срещу най-големия производител на диаманти

...
Европейският съюз официално въведе санкции срещу най-големия производител на диаманти
Коментари Харесай

Най-големият производител на диаманти в света попадна в черния списък на ЕС

Европейският съюз публично вкара наказания против най-големия производител на диаманти в света - съветската компания “Алроса ” и нейния общоприет шеф Павел Мариничев.

" В сходство със възбраната за диаманти, която въведохме с 12-ия пакет от наказания, през днешния ден Европейски Съюз включи в санкционни си лист " Алроса ", най-голямата компания за рандеман на диаманти в света, и нейния основен изпълнителен шеф ", написа в платофрмата " Х " висшият представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел.

Според Министерството на финансите на Съединени американски щати държавното сдружение " Алроса “ е пособие на Владимир Путин във финансирането на войната в Украйна и по-конкретно - на подводница на съветския флот, оборудвана с крилати ракети, които са били потребление за удари против украински градове.

Санкциите засягат и изпълнителния шеф на " Алроса ", защото компанията е най-голямата за рандеман на диаманти в света, а браншът има стратегическо значение за съветската стопанската система, като обезпечава доходи от към 4 милиарда евро годишно.

Русия е най-големият производител на необработени диаманти в света, добивани в мини в Сибир, и обезпечаван към 1/3 от общите доставки в международен мащаб.

С влязлото в действие ембарго от 1 януари 2024 година Европейски Съюз не разрешава както директния или заобиколен импорт, покупка или трансфер на диаманти от Русия, по този начин и на съветски диаманти, обработени в трети страни от 1 март до 1 септември 2024 година

Досега под ударите на европейските наказания попадаха горивата, природния газ, златото, водката и даже хайверът, само че съветските диаманти към момента се използваха за направата на разнообразни бижута.

Очакванията са пренасочването към вноса на диаманти, добивани отвън Русия, да докара до повишаване, защото производителите на бижута ще бъдат принудени да стеснят кръга си от снабдители.

Заради спада в търсенето на диаманти след пандемията, довело да намаляване и на цените, през септември 2023 година " Алроса " предприе съвсем невиждана стъпка и на процедура спря всички продажби на диаманти.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР