Европейският съюз обвини Китай в незаконни търговски практики, като започна

...
Европейският съюз обвини Китай в незаконни търговски практики, като започна
Коментари Харесай

ЕС изостря търговския спор с Китай, започнал заради Литва и Тайван

Европейският съюз упрекна Китай в противозаконни търговски практики, като стартира формален спор от името на една от най-малките си страни членки. Това съобщи BBC.

Конфликтът беше провокиран, когато Литва разреши на Тайван да открие там свое офис-посолство, което разгневи Китай, смятащ острова за част от своята територия. Пекин намали равнището на дипломатическите си връзки с Литва, само че отхвърля да е разпоредил протест на литовски артикули.

Европейски Съюз към този момент е отнесъл случая до Световната комерсиална организация (СТО).

Европейският комисар по въпросите на търговията Валдис Домбровскис съобщи, че Китай блокира литовския импорт и вноса от други страни от Европейски Съюз, в случай че в него има съставни елементи, идващи от Литва. Пред BBC Домбровскис разяснява, че Европейски Съюз към момента ще се пробва да откри " приятелско решение " на казуса паралелно с потреблението на механизмите на СТО.

" Засега не сме намерили решение по пътя на договарянията. Ето за какво упражняваме правата си в СТО " , уточни той.

Но съгласно специалистите делото в СТО може елементарно да затъне. " Вероятно ще отнеме години ", споделя Ноа Баркин, старши теоретичен помощник в Германския фонд Маршал. " Завеждането на дело в СТО е позитивна стъпка, само че наред с това е належащо огромните страни членки като Германия и Франция да се засилват и да дадат знак на Китай, че в случай че принудата продължи, това ще коства скъпо ", акцентира той.
 Тайван основава 200-милионен фонд за Литва на фона на разногласието с Китай
Тайван основава 200-милионен фонд за Литва на фона на разногласието с Китай

Първата инвестиция ще бъде по-късно тази година
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР